Zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva,oko 14 sati,na području Meje,općina Bakar,došlo je do požara suhe trave i niskog raslinja.Požar su ugasili vatrogasci sa Vežice,Hreljina,Škrljeva i Bakra,a opožarena je površina od oko 7 hektara.Prilikom požara i gašenja istog nije bilo ozlijeđenih osoba. Dolaskom ljetnih mjeseci,a time i toplijeg i sušnijeg vremena u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Primorsko-goranske županije proglašena je velika ili vrlo velika opasnost od požara ,pa se shodno tome zabranjuje i svako loženje vatre na otvorenom prostoru.

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva,oko 14 sati,na području Meje,općina Bakar,došlo je do požara suhe trave i niskog raslinja.Požar su ugasili vatrogasci sa Vežice,Hreljina,Škrljeva i Bakra,a opožarena je površina od oko 7 hektara.Prilikom požara i gašenja istog nije bilo ozlijeđenih osoba. 

Dolaskom ljetnih mjeseci,a time i toplijeg i sušnijeg vremena u vremenskom razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Primorsko-goranske županije proglašena je velika ili vrlo velika opasnost od požara ,pa se shodno tome zabranjuje i svako loženje vatre na otvorenom prostoru.Iznimno,nadležna javna vatrogasna postrojba može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru uz organiziranje vatrogasnog dežurstva,a na temelju pismenog zahtjeva pravne ili fizičke osobe.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se loženje vatre izvan zatvorenih,odnosno pokrivenih prostora s osiguranim ložištem,kao što je spaljivanje smeća,korova, suhe trave i žbunja,korištenje improviziranih ložišta vapnara i drugih objekata s otvorenim ložištem,roštilja koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu,te bacanje gorućih i užarenih tvari na otvorene površine.

Čest uzrok požara je i ljudska nepažnja ili nemar, a neki od brojnih načina izazivanja požara u dosadašnjoj praksi bili su odbacivanje gorućih šibica i opušaka u prirodu,paljenje logorske vatre,roštiljanje u prirodi,upotreba upaljača ili šibica kod djece u igri,ostavljanje upaljača u vozilu na dohvat sunčevim zrakama i mnogi drugi.
 

Na svaki od navedenih načina može doći do pojave požara,koji lako izmiče kontroli i najčešće obuhvaća velike površine,pa čovjek postaje nemoćan u njegovom gašenju.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 10 do 50 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Stoga ovim putem još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju zakonskih i drugih odredbi i da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima,jer samo jedan mali trenutak nepažnje može imati velike posljedice za ljude i imovinu !

 
 
 
 
 
  


Stranica