Otkriveno spomen obilježje poginulim policajcima PU PG

Slika Ri/mirjana/IMG_0026.jpg

Danas je na prostoru ispred zgrade Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci otkriveno spomen obilježje policajcima ove Policijske uprave poginulima u Domovinskom ratu. Lik svetog Mihovila postavljen u anđeoskoj bjelini bračkoga kamena od danas će krasiti ulaz u Policijsku upravu i svojim blagim pogledom podsjećati na trinaestoricu policajaca ove uprave koji su živote dali za domovinu.

Danas je na prostoru ispred zgrade Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci otkriveno spomen obilježje policajcima ove Policijske uprave poginulima u Domovinskom ratu.

Uz članove obitelji poginulih policajaca, svečani čin otkrivanja uveličali su svojom nazočnošću potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni ravnatelj policije Vladimir Faber, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, državni tajnici u MUP-u Miljenko Radnić i Ivo Bačić, zamjenici glavnog ravnatelja Dražen Vitez i Milijan Brkić, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogobrojni drugi uzvanici.

Nakon intoniranja himne i minute šutnje za sve stradale, prisutnima se  uvodnim pozdravom obratio gospodin Vladimir Vlahović iz Policijske uprave primorsko-goranske, rekavši kako je ideju o postavljanju spomen obilježja policajcima od samog početka podržala i pomogla Primorsko-goranska županija. U prigodnom govoru njen čelni čovjek Zlatko Komadina, rekao je:

„Bila je čast i ljudska obaveza odazvati se na poziv PU PG i naravno vama roditeljima naših prijatelja koji su poginuli u stvaranju Hrvatske, da participiramo u izradi spomen obilježja“.

U nastavku, Komadina je ocijenio suradnju s Policijskom upravom vrlo kvalitetnom posebno  istaknuvši zadovoljstvo radom riječke policije. Na kraju, zahvalio se i članovima obitelji poginulih policajaca, ali i svima onima koji su pomogli u ostvarenju spomen obilježja.

U obranu domovine među prvima su stali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i  dali prve žrtve. I ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko istaknuo je to između ostaloga u svome govoru: „Cijena ove naše slobode bila je velika. Oni najbolji, oni najhrabriji, dali su sve što su imali, dali su svoje živote. Hrvatski redarstvenici bili su prvi, bili su izvor iz kojega je nastala hrvatska vojska i hrvatska domovina. Naša je sveta obaveza čuvati uspomenu na te heroje“.

Trajna je obaveza i skrbiti za sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, a to je jedna od temeljnih zadaća Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na čelu s minisitricom i potpredsjedicom Vlade RH, Jadrankom Kosor, koja je ovom prigodom izjavila:

„Kamo god krenuli mi se moramo sjetiti hrvatskih branitelja i njihove žrtve. Briga o hrvatskim braniteljima ne može i ne smije biti briga samo jednog ministarstva. To mora biti briga prije svega tri ministarstva; unutarnjih poslova, obrane i hrvatskih branitelja, Vlade u cjelini, Hrvatskog sabora, svih institucija, gradova, općina i županija“. Na kraju, zahvalivši se svima, a posebno roditeljima poginulih policajaca ministrica Kosor je završila riječima: “Navik on živi ki zgine pošteno“.

Potpredsjednica Vlade je zatim, zajedno je  s ministrom unutarnjih poslova i  županom Primorsko-goranske županije, otkrila prekrasno  spomen obilježje. Netom prije otkrivanja,  gospodin Vladimir Vlahović predstavio je autora skulpture i postave cijelog spomen obilježja zahvalivši se svima onima koji su pridonijeli izradi, postavljanju, odnosno ostvarivanju ideje o spomen obilježju.

Svečanosti otkrivanja  prethodila je misa u katedrali svetog Vida koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, koji je ujedno i blagoslovio spomen obilježje.

Inače skulptura izrađena u bronci -  lik svetog Mihovila, zaštitnika policajaca , djelo je akademskog slikara i kipara, Aleksandra Zvjagina, rođ. u Moskvi, odnedavno hrvatskog državljanina., autora velikog broja sakralnih umjetnina koje su oplemenile prostore mnogih crkava u svijetu.

Lik svetog Mihovila postavljen u anđeoskoj bjelini bračkoga kamena od danas će krasiti ulaz u Policijsku upravu i svojim blagim pogledom podsjećati na trinaestoricu policajaca ove uprave koji su živote dali za domovinu.



Stranica