Isplovio bez granične kontrole

Dana 08. veljače u 17,25 sati Postaja pomorske policije Rijeka zaprimila je obavijest od pomorske agencije Alianca, da je brod „Sona“ (čije interese ova agencija zastupa) u 12,45 sati isplovio s riječkog sidrišta bez izlazne granične kontrole. Navedeni brod je stijega Sv. Kitts&Nevis i luke upisa Baseseterre.

Dana 8. veljače  u 17,25 sati Postaja pomorske policije Rijeka zaprimila je obavijest od pomorske agencije Alianca, da je brod Sona (čije interese ova agencija zastupa) u ranim poslijepodnevnim satima isplovio s riječkog sidrišta bez izlazne granične kontrole. Navedeni brod je stijega Sv. Kitts&Nevis i luke upisa Baseseterre. Ovaj teretni brod s 11 članova posade uplovio je u riječku luku 03. veljače 2009. godine. U periodu od 4. do 5. veljače s broda se iskrcavao teret (željezo) da bi zatim isplovio na sidrište riječke luke radi smjene dijela posade, gdje se i nalazio do trenutka isplovljenja. 
Kako je brod isplovio bez obavljene granične kontrole poduzete su mjere da se isti pronađe i zaustavi, a potom da se obavi granična kontrola te je u svezi toga od strane Postaje pomorske policije Rijeka obaviješten Operativno komunikacijski centar policije, Policijska uprava istarska, HRM i Centar traganja i spašavanja na moru kako bi se što prije stupilo u kontakt sa zapovjednikom broda Sona. Nakon uspostavljanja kontakta sa  zapovjednikom broda skrenuta mu je  pozornost da je isplovio bez obavljene granične kontrole, međutim on je nastavio plovidbu prema Italiji.
Dana 08.02.2009. godine  u 21,17 sati posada službenog plovila P-116 Postaje pomorske policije Pula zaustavila je brod u teritorijalnom moru RH, odnosno neposredno uz državnu granicu te ga sprovela do sidrišta luke Pula. nakon provedenog prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice zapovjedniku broda izrečena je novčana kazna u iznosu od 5 000 kuna.



Stranica