Kršenje zabrane upravljanja vozilom - prekršaj i kazneno djelo

S početkom 2009. godine, odnosno od 1.siječnja, osoba koja upravlja vozilom u prometu na cesti, a prema njoj je primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, čini osim prekršaja i kazneno djelo. Naime Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona („Narodne novine“ br.152/08) u čl. 308. st.2. propisano je da će se vozač zatečen u činjenju navedenog kaznenog djela (Izbjegavanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude), kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

S početkom 2009. godine, odnosno od 1.siječnja, osoba koja upravlja vozilom u prometu na cesti, a prema njoj je primijenjena sigurnosna mjera ili zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, čini osim prekršaja i kazneno djelo. Naime Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona („Narodne novine“  br.152/08) u čl. 308. st.2.  propisano je da će se vozač zatečen u činjenju navedenog  kaznenog djela (Izbjegavanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude), kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U razdoblju od početka primjene, dakle od 01.siječnja pa do 31. siječnja ove godine policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske podnijeli su protiv 23 vozača , kaznene prijave zbog počinjenja ovog kaznenog djela.

Za istaknuti je da se ovi vozači  prijavljuju i prekršajno, odnosno protiv njih se podnosi optužni prijedlog po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom prošle 2008. godine evidentirano je 353 prekršaja koji se odnose na upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zabrane upravljanja. Iz do sada prikupljenih pokazatelja evidentno je da se radi o recidivistima, dakle osobama koje su do sada evidentirane kao počinitelji istovrsnih prekršaja u prometu.

Policija će se maksimalno i sustavno angažirati tijekom cijele godine i to ne samo u represivnom smislu u odnosu na navedeno, već i u smislu proaktivnog djelovanja i to prema ciljanim skupinama kao što su:

mladi vozači – česti uzročnici prometnih nesreća ali i česte žrtve u prometu;
vozači mopeda i motocikala – u smislu nadzora  korištenja sigurnosne kacige i tehničke ispravnosti ovih vrsta vozila;
pješaci – jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.
Jedan je od osnovnih ciljeva svih navedenih aktivnosti svakako je smanjenje prometnih nesreća, ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba u prometu.



Stranica