U riječkoj luci zaplijenjeno 188 kg prekursora norefedrin

Slika ri/vijesti/norefedrin.jpg

Na konferenciji za novinare koja se održala danas, 3. listopada u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj prezentirani su rezultati kriminalističke obrade u svezi zapljene velike količine prekursora norefedrina na kontejnerskom terminalu u riječkoj luci te presijecanja rute interkontinentalnog krijumčarenja droge.

Na konferenciji za novinare koja se je održala danas, 3. listopada u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, prezentirani su rezultati kriminalističke obrade u svezi zapljene velike količine prekursora norefedrina na kontejnerskom terminalu u riječkoj luci te presijecanja rute interkontinentalnog krijumčarenja droge.

 

Suradnjom službenika policije i carine uz koordinaciju Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 10. lipnja 2008. godine na kontejnerskom terminalu „Brajdica“ u Rijeci zaplijenjeno je 188 kg prekursora norefedrina.

Rezultat je to kvalitetnog profiliranja tereta od strane carinskih i policijskih službenika u luci Rijeka, a ono što je važno napomenuti je kako se dovodi u vezu sa tvrtkom i vlasnikom tvrtke, koji je uhićen u Zagrebu početkom lipnja ove godine zbog osnovane sumnje da je sudjelovao u krijumčarenju oko 380 kg otopine kokaina.

Nakon zapljene u riječkoj luci i utvrđivanja drugog kontejnera sa sličnim parametrima prijevoza s konačnim odredištem u Montrealu, ostvarena je međunarodna policijska suradnja s kanadskim tijelima. Dana 12. lipnja 2008. godine sumnje hrvatskih službenika su se potvrdile te su službenici kanadske carine i policije pretraživši sporni kontejner u Montrealu, pronašli 223 kg prekursora norefedrin.

Kontejneri u kojima su se nalazile zaplijenjene količine prekursora imali su iste parametre prijevoza, kao i jednaki deklarirani teret, odnosno tokarski stroj. Unutar kućišta tokarskog stroja, u oba su slučaja, pronađene vreće s bijelim prahom, prekursorom norefedrin.

Inače, s provođenjem kriminalističke obrade na području RH započelo se 30. rujna 2008. godine, a nakon završetka izvida od strane kanadskih tijela. Kriminalističkom obradom koju su proveli djelatnici PU primorsko-goranske i PU zagrebačke u koordinaciji sa USKOK-oma i Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, do sada je obuhvaćeno 8 osoba.

Završetkom dosadašnjeg dijela kriminalističke obrade protiv dvije osobe podnijeta je kaznena prijava zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba opojnih droga“  iz čl. 173. st.2. i 3. KZ-a, odnosno zbog organizacije i krijumčarenja 188 kg prekursora norefedrin, pronađenog u Rijeci. Jedna od njih od ranije se nalazi u pritvoru zatvora u Zagrebu, dok je druga osoba trenutno nedostupna.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su pored predstavnika Policijske uprave primorsko-goranske i načelnik Odjela kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije MUP-a RH, Tihomir Kralj i pročelnik Carinarnice Rijeka Ivan Kraljić.

Tom je prilikom načelnik Kralj izrazio čestitke carini i policiji na dobroj suradnji koja je i ovoga puta rezultirala velikom i značajnom zapljenom, te istaknuo kako se radi o do sada najvećoj  prijavljenoj zapljeni prekursora u svijetu.

 



Stranica