Svečana primopredaja policijskih plovila

Slika Ri/VIJESTI/brod-trsat.jpg

Realizacija izgradnje i isporuka dva policijska plovila, ujedno je i završetak investicijskog projekta CARDS 2004 pod nazivom „Modernizacija nadzora državne granice“

U ACI marini Opatija u Ičićima, tijekom dana je izvršena svečana primopredaja dva policijska plovila, koji će biti raspoređeni na daljnje korištenje policijskim upravama primorsko-goranskoj i splitsko-dalmatinskoj.
 
Svečanost primopredaje brodova „Trsat“ i „Sveti Dujam“ započela je u 12 sati, a nazočili su joj predstavnici MUP-a, policijskih uprava primorsko-goranske i splitsko-dalmatinske, gradonačelnik Grada Opatije, župan primorsko-goranske županije, predstavnici Lučke kapetanije, Carinarnice Rijeka, predstavnik Europske komisije, kao i mnogobrojni predstavnici medija.
 
Gradonačelnik Grada Opatije, dr. Amir Muzur, u svojem je obraćanju naveo kako je sigurnost jedna od kvaliteta našega turizma, ističući kako turisti vole vidjeti policijske službenike čija im nazočnost ulijeva osjećaj sigurnosti.
 
Župan primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, istaknuo je značaj riječke luke kao najveće luke na Jadranu, kao i pomorskih pravaca koji prolaze riječkim akvatorijem, navodeći kako će novo policijsko plovilo zasigurno pridonijeti očuvanju povoljnog stanja sigurnosti na moru.
 
Uzvanici primopredaje policijskih plovilaOkupljenima se obratio načelnik Uprave za granicu MUP-a RH Nikola Milina, koji je istaknuo da će stavljanje ovih plovila u operativnu funkciju značajno doprinijeti mobilnosti hrvatske policije, čime će se značajno osigurati bolja učinkovitost i suzbijanje nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala. Također, Milina se u svojem govoru osvrnuo i na sam projekt CARDS 2004 "Modernizacija nadzora državne granice", o tome koja su ostala sredstva i oprema već nabavljeni, te je najavio isporuku novih plovila sljedećega tjedna.
 
Plovila je blagoslovio nadbiskup Riječke biskupije, monsignor Ivan Devčić, nakon čega su okupljeni uzvanici krenuli na probnu plovidbu novim plovilima, dok su predstavnici medija zaplovili brodom riječke pomorske policije „Marino“.



Načelnik Uprave za granicuNačelnik Policijske uprave primorsko-goranske



Stranica