Austrijski policajci u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj

Slika Ri/VIJESTI/austrijanci-1.jpg

Ovogodišnji dolazak austrijskih policajaca, samo je nastavak prošlogodišnje uspješne suradnje hrvatske i austrijske policije, koja je prepoznata i pohvaljena kako od strane gostiju s područja njemačkog govornoga područja koji iznose gotovo 40 % od ukupnog broja stranih gostiju u ovoj regiji, tako i od strane mještana i domaćih gostiju

Ovogodišnji dolazak austrijskih policajaca, samo je nastavak prošlogodišnje uspješne suradnje hrvatske i austrijske policije, koja je prepoznata i pohvaljena kako od gostiju s područja njemačkog govornog područja koji iznose gotovo 40 posto od ukupnog broja stranih gostiju u ovoj regiji, tako i od mještana i domaćih gostiju.

Tijekom današnjega prijepodneva, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj u Rijeci, održana je konferencija za novinare povodom dolaska dvojice policijskih službenika Republike Austrije. Konferenciji su nazočili načelnik Sektora policije mr. Robert Jurašić, gradonačelnik Grada Opatije dr. Amir Muzur, policijski službenik Odjela za javni red Mile Cindrić, kao i austrijski policajci Stefan Buzanich i Franc Magyar.
 
Uvodnim riječima, predstavnicima medija obratio se mr. Jurašić, izražavajući neskriveno zadovoljstvo ostvarenom međunarodnom policijskom suradnjom i dolaskom dvojice stranih kolega na područje Policijske uprave primorsko-goranske. Razlog zadovoljstva mr. Jurašić potkrijepio je pozitivnim iskustvima ostvarenih tijekom prošlogodišnje turističke sezone, kada su na području Grada Opatije također boravili austrijski policajci koji su već samimaustrijski policajci s gradonačelnikom Opatije svojim prisustvom prevenirali kažnjive radnje, a također i uvelike pomagali stranim gostima pružajući im servisne informacije, te nebrojeno puta bili i u službi prevoditelja. Mr. Jurašić naveo je kako će austrijski policajci boraviti na području ove Policijske uprave do kraja mjeseca kolovoza izmjenjujući se u četiri turnusa, a tijekom svojega boravka nekoliko smjena provest će i na otoku Krku, kao i u Gradu Crikvenici. Isto tako, mr. Jurašić iskoristio je priliku da zahvali gradonačelniku Grada Opatije, dr. Amiru Muzuru, koji je prepoznao ovaj projekt međunarodne policijske suradnje, te pružio gostoprimstvo austrijskim kolegama, kao i podršku Policijskoj upravi pri realizaciji projekta. Na kraju svojega obraćanja, mr. Jurašić još jednom je poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu stranim policajcima, izrazivši pritom želju i nadu za nastavkom ovoga projekta, te dolaskom još većeg broja stranih policajaca tijekom idućih godina na područje Policijske uprave.
 
U nastavku konferencije za novinare, nazočnima se obratio i dr. Amir Muzur, ističući kako je boravak stranih policajaca izvrsna promidžba i za sam Grad Opatiju obzirom su tijekom protekle sezone strane medijske kuće kontinuirano pratile i izvješćivale o radu i suradnji sa austrijskim policajcima. Dr. Muzur je također izrazio nadu za nastavkom projekta, kao i želju da i domaći i strani gosti prihvate ovaj projekt kao svoj.
 
Na tečnom hrvatskom jeziku, prisutnima su se obratili i policijski službenici Pokrajinskog zapovjedništva policije u Gradišću, Franc Magyar, inspektor policijske postaje u mjestu Oberpullendorff, ujedno i voditelj ovog tima, te Stefan Buzanich, inspektor granične policijske postaje u mjestu Apetlon. Obojica su naveli kako su pripadnici Gradišćanskih Hrvata koji njeguju govor, kulturu i običaje svojih predaka. U Republiku Hrvatsku došli su sa namjerom da hrvatskim kolegama pomognu ukoliko imaju problema sa stranim turistima, a također su naveli kako su tijekom svojeg službovanja u Opatiji protekle sezone imali samo pozitivna iskustva, te da su bili izuzetno dobro prihvaćeni i od mještana, i od stranih turista.
 
austrijski policajciPotrebno je istaknuti da ova Policijska uprava inače, a intenzivno unatrag posljednjih nekoliko godina, promovira „brand sigurnosti“ koji se između ostalog temelji na statistici visoke razriješenosti počinjenih kaznenih djela i prekršaja, gdje samo u prvoj polovici ove godine razriješenost kaznenih djela iznosi visokih 80 posto.

„Brand sigurnosti“ predstavlja jedan od temeljnih postavki na kojima počiva ukupnost turističke ponude Republike Hrvatske kao izrazito turistički orijentirane europske zemlje, a samim time i Policijske uprave primorsko-goranske kao jedne od najposjećenijih turističkih destinacija.
Kao što je poznato, tzv. „treći stup“ Europske Unije govori o sigurnosnim pitanjima, te Republika Hrvatska, kao i ova Policijska uprava, i na ovaj način teže upravo promociji Republike Hrvatske u cilju približavanja euroatlantskim integracijama, posebice članstvu u Europskoj uniji.


Stranica