​Životinje na cesti-oprez vozači!

Slika divljac2.jpg

U cilju prevencije, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice

FOTO: Ilustracija

Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske u protekla dva tjedna zabilježena su 22 slučaja istrčavanja životinja na  kolnik i naleta na vozila. Većinom je riječ o srnećoj divljači, ali i po sudarima s divljom svinjom, kao i ovcom te u jednom slučaju i sa divljim zecom. Naleti životinja zabilježeni su tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području otoka Cresa, Krka, Bakra, Čavli, Klane, Veprinca, Mošćeničke Drage, Matulja, Viškova, Delnica i Vrbovskog. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 84 000 kuna.

U cilju prevencije, pozivamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima,  kada je i najveće kretanje životinja posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak.
                           

Stranica