Započela akcija „Mir i dobro“

Slika /AKCIJE/MID/mid-tis-mala.jpg

Policija poziva građane da izbjegavaju uporabu pirotehničkih sredstava, posebice na mjestima i u vrijeme kada to nije dozvoljeno. Pirotehnička sredstva ne treba davati djeci, jer petarde i  druga pirotehnika nisu igračke

Od  jučer, 15. prosinca pa do 10. siječnja 2021. godine i na području Policijske uprave primorsko-goranske policija provodi akciju „Mir i dobro“. Riječ je o akciji koja se 27. godinu za redom provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana,  radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti te prevencije nastanka ozljeda uslijed nedozvoljenog, neopreznog i nestručnog  rukovanja pirotehničkim sredstvima.
Tijekom protekle akcije na području ove Policijske uprave jedna je osoba lakše ozlijeđena, oduzeto je osam komada pirotehničkih sredstava, jedan komad oružja i 52 komada streljiva, radi čega su prekršajno prijavljene četiri osobe.
Podsjećamo, prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.
Navedenim Zakonom propisane su i odgovarajuće sankcije, i to novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva, a u slučaju prodaje pirotehnike kategorije F1 djeci mlađoj od 14 godina, pravne osobe i obrtnici mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna, kao i ukoliko se sredstva F2 i F3 prodaju izvan dopuštenog razdoblja.
 
Stoga će policija u predstojećem razdoblju poduzimati mjere i radnje radi dosljednog poštivanja zakonskih odredbi, osiguranja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i protočnosti prometa na cestama i graničnim prijelazima.
Uz to, tijekom proteklih dana policijski službenici Odjela prevencije održali su online predavanja te dostavili tematsku prezentaciju i promidžbeni materijal u riječke Osnovne škole  Centar, Pehlin, Trsat i Dolac, a ovim aktivnostima obuhvaćeno je oko 400 učenika radi prevencije neželjenih posljedica nestručnog i neopreznog rukovanja pirotehnikom.
 
Policija poziva građane da izbjegavaju uporabu pirotehničkih sredstava, posebice na mjestima i u vrijeme kada to nije dozvoljeno. Pirotehnička sredstva ne treba davati djeci, jer petarde i  druga pirotehnika nisu igračke te mogu izazvati teške ozljede (šaka, prstiju, lica i očiju). Osim toga mogu izazvati i požare (na balkonima, podrumima i drugim mjestima), a posebno je opasna njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana (škole i školska dvorišta, dječja igrališta, vjerski objekti, autobusne postaje…).
 
Građanima savjetujemo - pirotehnička sredstva (petarde, svjetleće rakete i dr.) nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama, stoga:
 
  • ne poklanjajte djeci i drugima nešto od čega bi mogli stradati,
  • budite uzor svom djetetu, djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite,
  • obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer upravo njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje,
  • budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima.
 
DJECO, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite ih. Ukoliko ih zapazite, odmah pozovite roditelje ili policiju na telefon 192!



Pročitajte savjete policije u brošuri „Mir i dobro“ i pogledajte videospot.


 

I upoznajte se, pogledom na infografike, kako o ovoj temi, kroz likovne ilustracije,  razmišljaju mladi  - učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Grada Zagreba.


 

 

Stranica