​Zajedno protiv govora mržnje i nasilja

Slika /2024/KRK-TRIBINA-1.2.2024..jpg

Uvažavanjem i prihvaćanjem pojedinačnih razlika možemo spriječiti nasilje bilo koje vrste zaključili su sudionici i organizatori tribine

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Jučer su u Srednjoj školi „Hrvatski kralj Zvonimir“ u Krku policijski službenici krčke policije sudjelovali na tribini pod nazivom „Zajedno protiv mržnje i nasilja“.
 
Riječ je o preventivnoj aktivnosti koja je provedena u suradnji djelatnika Škole i policijskih službenika s ciljem prevencije nasilja među vršnjacima, a na kojoj je sudjelovalo više od 70 učenika i nastavnika.

Kao dio tribine je organizirano i predavanje policijskih službenika pa su Jasmina Zmajla, Dalibor Blažević i Eduard Špalj učenicima iznijeli informacije o vršnjačkom nasilju i diskriminaciji te uz brojne savjete kroz razgovor ih i upoznali s kaznenopravnom zaštitom iz tog područja.
 
Osim spomenutih i policijski službenik ovlašten za obavljanje poslova načelnika policijske postaje Branko Očko je kroz razgovor učenicima posebno skrenuo pozornost na kažnjive radnje koje se evidentiraju na sportskim natjecanjima. Naime, Očko je naglasio kako takva ponašanja gdje neki navijači umjesto sportskih i drugih poruka podrške natjecateljima upućuju uvrede te nerijetko i govor mržnje, nemaju za posljedice samo prekršajnu već i kaznenu odgovornost pojedinca. Pri tome je dodao da policija takve osobe evidentira i kao izazivače nereda te drugih oblika nasilja na stadionima ili u drugim sportskim prostorima.
  
Kako bi se takva neprihvatljiva ponašanja spriječila potrebna je sinergija svih nadležnih institucija uz policiju, kao i podrška obitelji, istaknuli su u razgovoru policijski službenici prisutnima i dodali da policija redovito sudjeluje i inicira različite preventivne aktivnosti s djecom i mladima upravo s ciljem osvješćivanja problema i sprječavanja nasilja.
 
Organizatori tribine pozvali su na razgovor i predstavnike navijačkih udruga, a odazvao se Mišel Budimilić  iz udruge „Plavo bijeli otok“ iz Krka. Tom prilikom Budimilić je nazočne izvijestio o aktivnostima koje provode u udruzi s ciljem sportskog navijanja i neizazivanja nereda na natjecanjima. Pri tome je i pozvao na toleranciju te sportsko ponašanje kako natjecatelja, tako i pripadnika svih navijačkih skupina, osobito nogometnih klubova.
 
Završetkom tribine sudionici su zahvalili organizatorima u Školi jer je učenicima još jednom poslana poruka kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv, a da je svaka osoba različita te da se upravo time obogaćuje društvo. Jedino uvažavanjem i prihvaćanjem pojedinačnih razlika možemo spriječiti nasilje bilo koje vrste te živjeti u sigurnoj zajednici zaključili su sudionici i organizatori tribine.

Stranica