Za vikend najveća izmjerena koncentracija od 2,52 promila alkohola kod Jušića, a brzina 138 km/h na A7

Slika 2021/Prometna%20policija%20-%20kontrola.jpg

Najveća koncentracija alkohola od 2,52 g/kg , odnosno  27. studenog oko 22.35 sati na području Jušića, gdje je policija zaustavila 45-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Peugeot

FOTO: Ilustracija

I ovog vikenda prometna policija je na području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
Sveukupno je zabilježena su 193 prometna prekršaja: 43 prekršaja prekoračenja brzine, 29 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest prekršaja korištenja mobitela u vožnji i devet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, jedan prekršaj zabrane upravljanja vozilom te još 91 različiti prometni prekršaj.

Najveća brzina od 136 km/h izmjerena je u petak, 29. studenog oko 16.55 sati na autocesti A7 u tunelu Burlica. Posada policijskog presretača  zaustavila je 27-godišnjeg vozača osobnog vozila marke BMW, delničkih registracijskih oznaka, koji se kretao iz smjera Hreljina u smjeru Križišća navedenom brzinom unatoč ograničenju brzine na toj dionici od 80 km/h. Zbog počinjenog prekršaja izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna.

Također, 27/28. studenoga u vremenu od 19 do 1 sat provedena je ciljana akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola. U tom vremenu izmjerena je i najveća koncentracija alkohola od 2,52 g/kg , odnosno  27. studenog oko 22.35 sati na području Jušića, gdje je policija zaustavila 45-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Peugeot, riječkih registracijskih oznaka. Zbog počinjenja prometnog prekršaja protiv navedenog vozača podnijet je optužni prijedlog te predloženo izricanje novčane kazne u iznosu 10.000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od šest mjeseci.

Osim toga, izdvajamo i 59-godišnjeg vozača teretnog vozila, zagrebačkih registracijskih oznaka. Navedeni vozač je upravljao vozilom pri utjecaju alkohola od 1,18 g/kg  te je zatečen 29. studenog oko 00.50 sati na autocesti A6 kod čvora Vrbovsko. Također je utvrđeno da vozač nije koristio propisana optička pomagala. Zbog počinjenja prometnog prekršaja protiv navedenog vozača podnijet je optužni prijedlog te predloženo izricanje novčane kazne u iznosu 5.000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „C+E“ kategorije na rok od šest mjeseci.

Osim spomenutog, od ukupno 29 vozača kojima je izmjerena nedozvoljena koncentracija alkohola, najviše, njih 11 je bilo u dobi između 41. i 50. godine života, zatim  sedam u dobi od 18. do 24. godine života, po četiri vozača u dobi od 25. do 30.  i 31. do 40. godina života te tri vozača u dobi od više od 50 godina.
Inače, tijekom vikenda na prometnicama ove Policijske uprave dogodilo se 30 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.
Ponovo pozivamo vozače, ali i ostale sudionike u prometu na odgovorno ponašanje, uz dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i propisa.

Stranica