​Za božićni vikend najveća brzina od 120 km/h, a s 1,81 promila alkohola izazvana i prometna nesreća

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna09.jpg

Pozivamo vozače na dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda policija je na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provela pojačan nadzor u prometu i pri tome evidentirala ukupno 47 prometnih prekršaja.
 
Tijekom nadzora utvrđeno je sedam prekršaja prekoračenja brzine, šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te tri prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i isti broj nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Osim spomenutih, zabilježeno je čak osam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, te 20 ostalih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 120 km/h evidentirana je na Božić, 25. prosinca u 7.30 sati na DC 8 kod Jadranova. Fiksnim radarskim uređajem evidentirano je osobno vozilo marke Peugeot, zagrebačkih registracijskih oznaka, koje se navedenom brzinom kretalo na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 60 km/h.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, od 64 alkotestirana vozača najveća koncentracija od 1,81 evidentirana je 31-godišnjaku na širem području Matulja. Jutros oko 4 sata izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom. Riječ je o hrvatskom državljaninu koji je alkoholiziran upravljao osobnim vozilom marke Renault, riječkih registracijskih oznaka, krećući se ulicom Kastavska cesta gdje je uslijed neprilagođene brzine udario u rubnik kolnika. Od jačine udarca s vozilom se  prevrnuo na krov. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, zbog izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola protiv njega je podnijet optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu kojim mu je predložena novčana kazna od najmanje 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Ostale evidentirane koncentracije alkohola su u rasponu od 1,51 i više 0,51 zabilježene kod pet vozača, dok je po jedan vozač evidentiran s 0,51 do 1,0 g/kg, kao i u kategoriji između 1,01 do 1,50 g/kg.
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano je i 25  prometnih nesreće, od kojih su četiri s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama su dvije osobe teže, a tri lakše ozlijeđene. Pozivamo i ovom prilikom vozače na maksimalni oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 

Stranica