​Vozio po središtu Rijeke s 3.03 promila alkohola

Slika /2021/PROMET-NOVO-PALICA-KONTROLA-16.9..jpg

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka su u petak, 8. listopada oko 17 sati, zaustavili na Klobučarevićevom trgu 49-godišnjeg vozača i pri tome mu izmjerili koncentraciju alkohola od 3,03 promila

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda policija je u provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama na području Primorsko-goranske županije zabilježila ukupno 153 prometna prekršaja. Tijekom nadzora najviše je evidentirano prekršaja prekoračenja brzine, njih 16, slijedi 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a i isti broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Osim spomenutih, evidentirano je i šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, zatim pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom te jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije, kao i 86 ostalih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 84 km/h evidentirana je u nedjelju, 10. listopada u 9.30 sati na području Čavli. Policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka su laserskim uređajem za mjerenje brzine snimili osobno vozilo marke Citroen, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnji hrvatski državljanin dok se iz smjera Kukuljanova prema Čavlima kretao na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 50 km/h. Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je u skladu s važećim zakonskim propisima.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, izdvajamo 49-godišnjeg vozača kojega su pak policijski službenici I. policijske postaje Rijeka u petak, 8. listopada oko 17 sati, zaustavili u središtu Rijeke na Klobučarevićevom trgu i pri tome mu izmjerili koncentraciju alkohola od 3,03 promila.
Riječ je o hrvatskom državljaninu koji je tako alkoholiziran upravljao osobnim vozilom marke Renault, zagrebačkih registracijskih oznaka. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja i ugrožavanje sigurnosti u prometu, odmah je izdvojen iz prometa i priveden u policijsku postaju.  Po završetku postupanja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je podnijet optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu kojim mu je predložena novčana kazna od 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Ostale zabilježene koncentracije alkohola su u rasponu od 1,01 do 1,50 g/kg evidentirane kod pet vozača, četiri u kategoriji od 0,51 do 1,0 g/kg,  a po dva vozača su bila s 1,51 g/kg i više, kao i u kategoriji do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači).
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirane su i 24 prometne nesreće, od kojih su dvije s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama je jedna osoba teže i jedna lakše ozlijeđena. Teže je ozlijeđena 80-godišnja pješakinja koju je u subotu, 9. listopada oko 10 sati u ulici Zdravka Kučića u Rijeci, udarilo osobno vozilo dok se kretala uz kolnik. Osobnim vozilom marke Dacia, riječkih registracijskih oznaka, upravljao je 58-godišnji hrvatski državljanin i krećući se unazad je udario u pješakinju te je oborio na tlo. Ozlijeđenoj 80-godišnjakinji je medicinska pomoć pružena u KBC Rijeka gdje su joj utvrđene teške ozljede.
 
Pozivamo stoga i ovom prilikom sve sudionike u prometu, osobito vozače, na maksimalni oprez i dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Stranica