​Vikend u prometu- Upravljao mopedom s 1,73 promila alkohola, bez vozačke dozvole i u vrijeme važeće zabrane

Slika /PROMET/Kostrena-Edward%20(4).JPG

Protiv 57-godišnjaka je predložena novčana kazna od 2 800 eura i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „A1“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci  

FOTO: Ilustracija
 
Prošlog produženog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano 211 prometnih prekršaja.
 
Od tog broja 52 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine,  29 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 14  je  prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i pet nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježena su i četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilima, ali i po tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, kao i upravljanja u vrijeme važeće zabrane te 101 ostali prekršaj.
 
Najveća brzina od 173 km/h evidentirana je u subotu, 7. siječnja,  na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kod čvora Vrbovsko. U 15.15 sati radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo marke Audi, riječkih registracijskih oznaka, kretalo u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h.
U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa   potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 128 alkotestiranih vozača, 14 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a  najveća koncentracija od 1,73 g/kg evidentirana je u Jušićima kod Matulja 57-godišnjem hrvatskom državljaninu.
 
Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici zaustavili u subotu, 7. siječnja oko 9 sati, kada je pri utjecaju alkohola upravljao mopedom marke Kymco, riječkih registracijskih oznaka. Provjerom je utvrđeno da je upravljao vozilom u vrijeme važeće zabrane i bez vozačke dozvole.
Zbog počinjenih prekršaja, protiv 57-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od najmanje 2 800 eura i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „A1“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci.

 
Ostale koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg i između 1,01 do 1,50 g/kg zabilježene kod pet vozača, tri vozača su evidentirana s koncentracijom do 0,50 g/kg, a jedan s 1,51 g/kg i  više. Jedan vozač je zatečen pod utjecajem droga i jedan je odbio testiranje na droge.
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirane su i 24 prometne nesreće u kojima je jedna osoba teško, a četiri su lakše ozlijeđene.
Pozivamo i ovim putem sve sudionike u prometu na oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 

Stranica