Vikend u prometu – rezultati pojačanog nadzora

Slika cobre01.jpg

Policija ponovo poziva na odgovorno ponašanje u prometu uz dosljedno pridržavanje prometnih pravila i propisa, naročito u slučaju zimskih uvjeta na cestama ili nepovoljnih vremenskih prilika  

FOTO: Ilustracija

Na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je tijekom vikenda pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.
Sveukupno je zabilježeno 217 prometnih prekršaja: 89 prekršaja prekoračenja brzine, 7 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, po četiri prekršaja upravljanja  vozilom prije stjecanja prava te tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, tri prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 81 različiti prometni prekršaj.
Najveća brzina od 172 kim/h izmjerena je 16. siječnja oko 14.20 sati u blizini vijadukta Zečeve Drage, gdje je posada policijskog presretača zaustavila 38-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Renault, zagrebačkih registracijskih oznaka. Spomenuti vozač kretao se u smjeru Rijeke, a zbog prekoračenja brzine koje je na tom mjestu ograničeno na 110 km/h, izrečena mu je novčana kazna na iznos od 2.000 kuna.
Najveća koncentracija alkohola od 2,00 g/kg izmjerena 16. siječnja 13.30 sati, a riječ je o 61-godišnjem vozaču osobnog vozila marke Mazda, gospićkih registracijskih oznaka. Policija ga je zaustavila na državnoj cesti iznad Klenovice, a osim da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola, također je utvrđeno da ima i važeću mjeru zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije. Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama, priveden je i zadržan u službenim prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola.  Zbog počinjenja prekršaja protiv 61-godišnjaka je podnijet optužni prijedlog s novčanom kaznom od 20.000 kuna te izricanjem zaštitne mjere zabrane upravljanja na rok od godine dana.
Osim spomenutih vozača i drugi počinitelji prekršaja u prometu sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Policija ponovo poziva na odgovorno ponašanje u prometu uz dosljedno pridržavanje prometnih pravila i propisa, posebice u slučaju zimskih uvjeta na cestama i nepovoljnih vremenskih prilika.
 

Stranica