Vikend u prometu: 179 prekršaja i 30 prometnih nesreća

Slika PROMET/2017/Edward2017%20(15).JPG

Najviše je prekršaja prekoračenja brzine, a zatim vožnje pod utjecajem alkohola 

FOTO: ilustracija

Prometna policija je i tijekom proteklog blagdanskog vikenda pojačano je nadzirala promet na cestama na području Policijske uprave primorsko-goranske u cilju što veće sigurnosti te što bolje protočnosti prometa na cestama.
 
U tom razdoblju sveukupno je zabilježeno 179 prometnih prekršaja, od kojih najviše prekoračenja brzine – ukupno 33, prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola zabilježeno je 25, a evidentirano je i 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te osam prekršaja korištenja mobitela u vožnji. Osim toga, zabilježeno je šest prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava  te još 83 različita prometna prekršaja.
 
Najveća brzina od 199 km/h  izmjerena je u petak, 15. travnja nešto prije 11 sati kada je 27-godišnji hrvatski državljanin, vozač osobnog vozila marke BMW, stranih registracijskih oznaka, krećući se u smjeru Zagreba na čvoru Oštrovica prekoračio dozvoljenu brzinu od 110 km/h. Spomenutog vozača zaustavila je posada policijskog presretača te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana. Vozač je na mjestu počinjenja prekršaja platio novčani iznos u visini dvije trećine  od izrečene kazne.
 
Najveće-a koncentracije-a alkohola od 1,82 g/kg  izmjerene su dvojici vozača, koje je policija zaustavila na području Crikvenice i Opatije.
 
Tako je jučer, 18. travnja oko 23 sata u Crikvenici zaustavljen 53-godišnji vozač osobnog vozila marke Chevrolet, riječkih registracijskih oznaka. Ovaj vozač je do prestanka djelovanja alkohola zadržan u službenim prostorijama policije, zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama.
 
S istom koncentracijom alkohola u noći 16. travnja u Opatiji je zaustavljen 33-godišnji vozač osobnog vozila marke Renault, riječkih registracijskih oznaka, a koji tijekom upravljanja vozilom sa sobom nije imao vozačku dozvolu.
 
Zbog počinjenih prekršaja protiv ove dvojice vozača policija podnosi optužne prijedloge nadležnom sudu s prijedlogom izricanja novčanih kazni u iznosu od 10.000 kuna i zaštitnih mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od tri mjeseca.
 
Nadalje, tijekom vikenda u prometu su zatečena i četiri recidivista, od kojih je većina već prijavljivana zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a jedan od njih je više puta prijavljivan zbog upravljanja mopedom prije stjecanja prava na upravljanje tom kategorijom vozila. Riječ je o mladiću koji je 15. travnja oko 12.40 sati zatečen na području Novog Vinodolskog dok je prije stjecanja prava i bez zaštitne kacige upravljao neregistriranim mopedom.
 
Osim navedenih, sankcionirani su i svi ostali sudionici u prometu, koji su počinili neki od prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Inače, tijekom vikenda na prometnicama ove Policijske uprave dogodilo se 30 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teško, a tri su osobe lakše ozlijeđene.
 
Policija ponovo poziva vozače, ali i ostale sudionike u prometu na odgovorno ponašanje, uz dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i propisa.

Stranica