Vikend u cestovnom prometu

Slika /A%20Nove%20Fotke/Alkotest-kontrola.jpg

U subotu je u Fužinama prometnu nesreću izazvao 56-godišnjak upravljajući vozilom s koncentracijom od 2,32 g/kg alkohola. Osobnim vozilom polukružno se okretao te udario u drugo parkirano vozilo

FOTO: Ilustracija
 
Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proteklog vikenda dogodila se 51 prometna nesreća u kojima su dvije osobe teže, a 13 ih je lakše ozlijeđeno.
 
Izdvajamo nesreću koja se dogodila u nedjelju, 28. srpnja oko 4 sata na autocesti Rijeka-Zagreb, kod Vrbovskog, a u kojoj je teško ozlijeđen 18-godišnji francuski državljanin,  dok je dvoje hrvatskih državljana lakše ozlijeđeno.
Do nesreće je došlo kada je 24-godišnji vozač upravljajući teretnim vozilom marke Scania, zagrebačkih registarskih oznaka,  naletio na zaustavljeno osobno vozilo marke Opel, zagrebačkih registracijskih oznaka, a koje je prethodno sudjelovalo u prometnoj nesreći. U izbjegavanju većeg sudara skrenuo je udesno i udario u drugo osobno vozilo marke Dacia, pulskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 22-godišnji hrvatski državljanin. U nesreći je teško ozlijeđen 18-godišnji putnik iz trećeg vozila koji se zaustavio pružiti pomoć nastradalom vozaču Opela. Tom prilikom su i lakše ozlijeđeni vozač i putnica iz osobnog vozila marke Dacia. Liječnička pomoć svim ozlijeđenim osobama je pružena u KBC Rijeka gdje su im i utvrđene vrste ozljeda.
 
Tijekom spomenutog razdoblja policija je evidentirala i počinjenje prekršaja u prometu. Tako je u petak, 26. srpnja oko 23.30 sati na autocesti Rijeka-Zagreb (A6) kod Delnica, policija zatekla 43-godišnjeg vozača osobnog vozila, marke BMW, karlovačkih registracijskih oznaka, koji je vozilom upravljao pri utjecaju alkohola od 1,42 g/kg. Budući da je navedeni vozač htio nastaviti vožnju u takvom stanju, priveden je u policijske prostorije.
Iste večeri oko 23.10 sati je s identičnom koncentracijom alkohola i u Rijeci, u ulici Slavka Krautzeka, zatečen 58-godišnji vozač osobnog vozila marke Volkswagen, riječkih registracijskih oznaka, dok je par sati kasnije zbog vožnje u alkoholiziranom stanju u Crikvenici priveden 38-godišnji hrvatski državljanin. Vozilom marke Fiat, riječkih registracijskih oznaka, upravljao je pri koncentraciji od 1,88 g/kg.

U subotu, 27. srpnja je oko 14 sati u Fužinama prometnu nesreću izazvao 56-godišnjak upravljajući vozilom s koncentracijom od 2,32 g/kg alkohola. Osobnim vozilom marke Opel, riječkih registracijskih oznaka, polukružno se okretao te udario u drugo parkirano osobno vozilo. Zbog počinjenih prekršaja je priveden u policijske prostorije.
 
Noćas je pak u Puntu na Krku zbog vožnje u alkoholiziranom stanju i bez zaštitne kacige, kao i zbog ignoriranja zapovijedi policijskih službenika, priveden 32-godišnji motociklist i njegov 39-godišnji putnik.
Policija ga je oko 1,20 sati u Puntu pokušala zaustaviti, međutim, on je ignorirao policijske zapovijedi i nastavio kretanje motociklom marke „Gilera“, riječkih registracijskih oznaka, pješačkom zonom. Vrlo brzo ga je policija zaustavila te utvrdila da je vozilom upravljao pri koncentraciji alkohola od 1,53 g/kg i bez obvezne zaštitne kacige. Uz to je na motociklu vozio 39-godišnjeg putnika bez zaštitne kacige koji je tom prilikom i lakše ozlijeđen. Obojica su pritom ometali postupanje policijskih službenika vrijeđajući ih i omalovažavajući. Zbog počinjenih prekršaja u prometu, kao i ostali počinitelji prekršaja, 32-godišnjak je sankcioniran prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok je  39-godišnjak prekršajno sankcioniran sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira .
 
Pozivamo i ovom prilikom sve vozače na povećani oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa i pravila kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba.

Stranica