Rijeka: Prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

 • Slika /PROMET/2020/INF-PRISEGA.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas, 21. listopada 2020., temeljem Odluke Sabora RH, u Hrvatskoj se obilježava prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Tako se diljem zemlje provode brojne aktivnosti kojima policija upozorava građane na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj: vožnja u alkoholiziranom stanju, prekoračenje brzine, nevezanje sigurnosnog pojasa te nepravilno korištenje mobitela tijekom vožnje.
 
Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“, a uz sve vozače i ostale sudionike u prometu, posebne aktivnosti namijenjene su učenicima srednjih škola, osobito učenicima završnih razreda koji će uskoro postati vozači. Učenicima će se dijeliti letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.


 
U Rijeci se također aktivno obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa pa su policijski službenici u središtu Rijeke na Korzu postavili info punkt gdje se građane savjetuje, a dijele se i edukativni materijali, letci i pokloni (bedž) kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.
Uz službenike prometne policije s vozilima, na Korzu sudjeluju i službenici prevencije, a obilježavanju su se pridružili i studenti koji građanima dijele letke i pozivaju ih na praćenje aktivnosti. U sklopu obilježavanja, postavljena je i povelja na koju građani imaju priliku potpisati se i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu, a ista je s video uratkom proslijeđena u dvije riječke srednje škole kako bi učenici završnih  razreda je potpisali i upoznali se sa svim elementima ovog projekta.

Današnje obilježavanje popratili su i mediji kojima se u ime Policijske uprave primorsko-goranske obratio voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa, Boris Skeledžić. U izjavi je Skeledžić govorio o važnosti obilježavanja dana sigurnosti cestovnog prometa, a posebno je upozorio na četiri najčešća razloga prometnih nesreća: vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, korištenje mobitela tijekom vožnje te nevezivanje sigurnosnog pojasa.
Pritom se i osvrnuo na  nepropisno korištenje mobitela u vožnji jer prema posljednjim istraživanjima u svijetu korištenje mobitela u vožnji je prikriveni ubojica. Mnogi vozači, naglašava Skeledžić, nisu svjesni koliko im telefonski razgovor oduzima koncentraciju u vožnji, a  što neminovno dovodi do prometnih nesreća i stradavanja, često s teškim posljedicama.

Uz poziv svim sudionicima u prometu na odgovorno ponašanje, iznio je i statističke pokazatelje za područje Primorsko-goranske županije po kojima je u prethodnih devet mjeseci ove godine evidentirano 2.086 prometnih nesreća,  što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je zabilježeno 2.564,  manje za 478 nesreća ili 18 %. U tim nesrećama smrtno je stradalo 19 osoba, pet više nego prošle godine (14), a ozlijeđeno je ukupno 627 osoba i to: 163 osobe s teškim i 464 s lakim ozljedama.
 
 
 

Stranica