Nogometni susret visokog rizika između HNK Hajduk i HNK Šibenik

Slika /A%20Nove%20Fotke/slika%20stadion.jpg

Policija će snimati i fotografirati javno okupljanje te javna mjesta u gradu Rijeci, na stadionu te prilaznim pravcima, a između ostalog, koristit će i bespilotne letjelice, helikopter i specijalno policijsko vozilo koji su opremljeni najsuvremenijim uređajima za snimanje 

FOTO: ilustracija

Na stadionu Rujevica u Rijeci u srijedu, 24. svibnja s početkom u 19 sati odigrat će se nogometna utakmica finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa između HNK Hajduk i HNK Šibenik. 
 
Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama  visokog rizika i  sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11, 114/22) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12, 114/22).
 
S obzirom na očekivani dolazak većeg broja navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama.
 

Obavijest za posjetitelje/gledatelje
 
Ulazi na stadion Rujevica bit će otvoreni od 16 sati. Pozivaju se gledatelji da do stadiona dođu ranije, kako bi se izbjegle očekivane gužve u prometu i parkiranju, kao i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.
 

Prihvat  navijača HNK Hajduk
 
Za navijače HNK Hajduk glavni prihvatni punkt je Kikovica - Soboli, na autocesti A6 te ih pozivamo da na navedenu lokaciju dođu do 15 sati, kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do stadiona na Rujevici.
Navijači HNK Hajduk, koji dolaze organizirano vlakom iz Splita, bit će prepraćeni u zonu stadiona u organizaciji policije.
 

Prihvat  navijača HNK Šibenik
 
Navijači HNK Šibenik bit će u organizaciji policije i HNS-a pravovremeno prepraćeni u zonu stadiona Rujevica.
Svim navijačima se preporučuje da za odmor i točenje goriva koriste odmorišta prije punktova predviđenih za prihvat, budući da će policijski službenici bez stajanja osiguravati preprate navijača od izlaza s autoceste do stadiona.
 

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
 
Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodit će sigurnosne provjere. 
 
Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:
 
  1. unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
  2. unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
  3. paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
  4. maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
  5. unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjima kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  6. pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  7. pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
  8. bacanje predmeta u natjecateljski prostor te boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
 
Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.
 
Ulazak na stadion odbit će se:
 
  1. posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
  2. osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
  3. posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
  4. osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.
 

Foto i video snimanje javnog okupljanja
 
Na dan odigravanja utakmice policija će audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta u gradu Rijeci, na stadionu te prilaznim pravcima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.
Za navedeno, između ostaloga će se koristiti i bespilotne letjelice, helikopter i specijalno policijsko vozilo koji su opremljeni najsuvremenijim uređajima za snimanje.

 
Regulacija prometa – upute za građane
 
Zbog provedbi mjera osiguranja na području grada Rijeke, cesta od kružnog raskrižja Rujevica do čvora Hosti bit će zatvorena za promet u srijedu, 24. svibnja 2023. godine od 12 sati do ponoći.  Obilazni pravci bit će obilježeni prometnom signalizacijom.
 
Također, s obzirom na radni dan, kao i radove na prometnicama koji su u tijeku, posebice između 15 i 17 sati (vrijeme odlaska s posla i vrijeme pratnje navijača s prihvatnih punktova), očekivane su gužve i zastoji u prometu u pravcu stadiona Rujevica, na riječkoj obilaznici i prema zapadnom dijelu Rijeke.  Moguće je, po potrebi, privremeno zaustavljanje prometa na pojedinim pozicijama.
 
Prometna policija će u suradnji s nadležnim službama poduzimati mjere i radnje kako bi što prije otklonili nastale zastoje u prometu i osigurali što bolju protočnost prometa, radi čega pozivamo građane da se pridržavaju uputa prometne policije.
 
Građanima Rijeke i svima koji se zateknu na području Rijeke zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.
Također, pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora, kao i sva upozorenja i naredbe policijskih službenika, kako u prometu tako i na stadionu kako bi utakmica protekla u sigurnom okružju i pravom sportskom duhu.

Stranica