​Kazneno prijavljena za djela iz gospodarskog kriminaliteta

Slika /novac1.jpg

Policija 36-godišnjakinju sumnjiči za počinjenje kaznenih djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje i prouzročenje stečaja  

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom iz Rijeke, proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Policija ju sumnjiči da je kao odgovorna osoba riječkog trgovačkog društva, u razdoblju od 24. srpnja 2018. pa do kraja rujna 2020. godine, počinila tri kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave sačinivši i koristeći lažne fakture društva za troje hrvatskih državljana. Osim toga, sumnjiči se i za počinjenje kaznenih djela prouzročenje stečaja, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, kao i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje. Ova kaznena djela počinila je tijekom 2020. godine kada je umanjila stečajnu imovinu spomenutog društva u suprotnosti s urednim i savjesnim gospodarenjem isplativši poslovno povezanoj tvrtki i sebi novac u iznosu od oko 171.200 kuna. K tome je toj tvrtki i hrvatskom državljaninu prodala pokretnu imovinu društva u vrijednosti oko 179. 000 kuna, smanjivši tako stečajnu masu u iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraživanjem je također utvrđeno da u razdoblju od 24. srpnja 2019. do 19. veljače 2021. godine nije vodila poslovne knjige društva točno i istinito, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, čime je otežala preglednost poslovanja i imovinskog stanja društva. Uz to od 1. rujna do 21. rujna 2020. godine nije pokrenula stečajni postupak prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i odredbama Stečajnog zakona, a što je bila u obvezi kao jedina odgovorna osoba društva temeljem Zakona o trgovačkim društvima, pa je po službenoj dužnosti prethodni stečajni postupak pokrenula nadležna državna institucija u veljači 2021. godine.
 
Završetkom kriminalističkog istraživanja, protiv 36-godišnjakinje je podnijeta kaznena prijava za navedena kaznena djela mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Stranica