VIDEO: Uspješno neutralizirana mina iz riječke luke

  • Slika vijesti/Mina-mala%20novo.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Posebna zahvala upućuje se pripadnicima Jedinice specijalne i interventne policije ove Policijske uprave i AT Lučko te djelatnicima Luke d.d. Rijeka - tvrtki Privez – odvoz  koji su izravno  sudjelovali u pripremi mine za tegljenje, tegljenju i samoj neutralizaciji mine

Foto i video: PU primorsko-goranska, Stožer CZ Grada Rijeke

Po završetku uspješno provedene akcije izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke, danas je u Gradskoj vijećnici grada Rijeke održana konferencija za medije.  Uz gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića i Hinka Mancea, načelnika  Stožera civilne zaštite Grada Rijeke na konferenciji su sudjelovali predstavnici Policijske  uprave primorsko-goranske i članovi Stožera, Goran Gašpert,  načelnik Sektora za javni red i sigurnost  i Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije. 

Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine. 

Obavljenim pregledom  nakon pronalaska utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj  mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju  na kojoj će biti neutralizirana.

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara te na taj način brzinom od  dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovani su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP –a, Ministarstvom obrane RH, Ravnateljstvom civilne zaštite  i mnogim drugim službama i institucijama:
 
Lučka uprava, Lučka kapetanija Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Postrojba Civilne zaštite Rijeka, Grad Rijeka – Komunalno i Prometno redarstvo te Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti, Gradske komunalne tvrtke: Rijeka Plus, KD Vodovod i kanalizacija, KD Autotrolej, Energo, Rijeka sport d.o.o., Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, KBC Rijeka, HEP ODS -  Elektroprimorje, Luka Rijeka d.d., HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, Arriva d.d. – Autobusni kolodvor Rijeka i TZ grada Rijeke.
 
Zahvaljujemo i drugih tvrtkama i institucijama koje su pomogle u provođenju ove zahtjevne akcije.

Građani koji su prethodnu noć i današnje prijepodne proveli u Dvorani mladosti, privremeni smještaj su napustili oko 12.30 sati te se vratili u svoje domove.

Sirene za prestanak opasnosti oglašena je u 13.44 sati nakon što je izvršena provjera na mjestu neutralizacije mine u Riječkom zaljevu.

Promet središtem Rijeke normaliziran je oko 15.00 sati.
Hvala građanima na iznimno discipliniranom i odgovornom ponašanju i poštivanju svih mjera, uključivo i mjere evakuacije, što je omogućilo da se ova akcija provede na najsigurniji način za građane i imovinu i u što kraćem roku. Ovime su građani Rijeke još jednom pokazali najvišu razinu sigurnosne kulture.

Također, hvala i svim ministarstvima, institucijama i tvrtkama koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ove akcije.

Posebna zahvala upućuje se pripadnicima Jedinice specijalne i interventne policije ove Policijske uprave i AT Lučko te djelatnicima Luke d.d. Rijeka - tvrtki Privez – odvoz  koji su izravno  sudjelovali u pripremi mine za tegljenje, tegljenju i samoj neutralizaciji mine


Posebnu zahvalnost upućujemo i predstavnicima medija na vrlo odgovornom i korektnom praćenju ove akcije.
 

Stranica