VIDEO: Uhićena petorka osumnjičena za provale u bankomate

  • Slika /vijesti/2020/PRES-BANKOMATI-1-.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa  

FOTO: PU primorsko-goranska; VIDEO: MUP

Predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske i Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije na danas održanoj konferenciji za medije prezentirali su rezultate složenog kriminalističkog istraživanja nad grupom počinitelja osumnjičenih za kaznena djela teških krađa provaljivanjem u bankomate.

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju kojeg su nositelji bili policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s Policijskim upravama zagrebačkom, krapinsko-zagorskom i istarskom te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Također, u dijelu kriminalističkog istraživanja sudjelovali su i policijski službenici Policijske uprave ličko–senjske, Policijske postaje Senj.




Uvodno je Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije kazao da je realizacija kriminalističkog istraživanja započela tijekom jučerašnjeg dana. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćena su petorica hrvatskih državljana u dobi od 30, 34, 37, 40 i 42 godine s područja Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o osobama koje su već ranije evidentirane kao počinitelji ove vrste kaznenih djela, a u počinjenju su iskazivali izuzetnu organiziranost, kako u pripremnim radnjama tako i prilikom uništavanja dokaza nakon počinjenja kaznenih djela.

Robert Tomac, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske kazao je da na području ove Policijske uprave ovu problematiku bilježimo od 2011. godine, a posebno tijekom 2017. godine i dalje. Konkretna obrada pomno je pripremana u suradnji s kolegama iz Uprave kriminalističke policije, a posebno se zahvalio svim uključenim policijskim upravama te kolegama iz nadležnih policijskih postaja na području kojih su kaznena djela počinjena, kao i policijskim službenicima specijalne i interventne policije.

Protupravna imovinska korist nastala otuđenjem novca iz bankomata iznosi oko  3.200.000 kuna, za koliko su oštećene četiri novčarske ustanove sa sjedištima u Rijeci i Zagrebu.

Osim novčarskih ustanova, oštećeni su i drugi objekti u sklopu kojih su se nalazili bankomati, pri čemu je prema dosad zaprimljenim odštetnim zahtjevima nastala materijalna šteta od oko 630.000 kuna.
 
Blaženka Ćaćić, voditeljica Službe Općeg kriminaliteta ove Policijske uprave navela je kako su provedenim kriminalističkim istraživanjima riješene provale u bankomate počinjenje 3. svibnja i 30. srpnja prošle godine u Kostreni i Hreljinu te 7. siječnja i 22. ožujka ove godine u Lovranu i Dražicama.

Također, razriješena su i istovrsna kaznena djela počinjena tijekom prošle i ove godine na području Policijskih uprava zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske. Počinitelji su u bankomate provaljivali na način da su uporabom plinske smjese izazvali eksploziju, a zatim iz oštećenih bankomata otuđili kazete s novcem. Kod počinjenje kaznenih djela koristili su prethodno otuđena osobna vozila marki Volkswagen, Seat,  Škoda i Audi, a u jednom slučaju su na vozilo postavili nepripadajuće registracijske pločice. 

Otuđeno je 12 osobnih vozila, a sva otuđena vozila su naknadno pronađena i vraćena vlasnicima.

Tijekom jučerašnjeg dana  obavljene je veći broj pretraga doma i vozila u vlasništvu ili na korištenju osumnjičenih na području ove Policijske uprave te na području Policijskih uprava zagrebačke i krapinsko-zagorske, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.
 
Petorica hrvatskih državljana kazneno su prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili ukupno 32 kaznena djela od kojih 11 teških krađa (četiri u pokušaju), osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, 12 kaznenih djela neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i kazneno  djelo krivotvorenja isprava.

Svi su predani pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Načelnik Tomac i voditeljica Ćaćić podsjetili su i na neka od ranijih uspješno realiziranih kriminalističkih istraživanja vezano uz provale u bankomate. Tako je voditeljica Ćaćić kazala kako je nakon rujna prošle godine, ovo druga skupina koja je detektirana, kriminalistički istražena i završena.  

Svi sudionici konferencije za medije pohvali su rad policijskih službenika više policijskih uprava i dobru suradnju te zahvalili građanima, tvrtkama i institucijama na kvalitetnoj i pravodobnoj suradnji koja je doprinijela uspješnom provođenju kriminalističkog istraživanja i uhićenju počinitelja.

 

Stranica