VIDEO: Riječka pomorska policija sudjelovala u vježbi gašenja požara na kruzeru

  • Slika /vijesti/2020/KRUZER-TEKST.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Taktičko pokazna vježba održana je u okviru provedbe turističke sezone, a s ciljem testiranja sposobnosti i kapaciteta svih hitnih službi PGŽ-a u slučaju požara većih plovila

FOTO I VIDEO: PU primorsko-goranska
 
Danas je u Rijeci na lukobranu održana vatrogasna vježba „Gašenje požara na polarnom kruzeru" u kojoj su sudjelovale hitne službe s područja Primorsko-goranske županije, među kojima i Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka.
 
Riječ je o taktičkoj pokaznoj vježbi koju je inicirala Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke u okviru provedbe turističke sezone, a s ciljem testiranja sposobnosti i kapaciteta svih hitnih službi PGŽ-a u slučaju požara većih plovila. Tako je na vježbi sudjelovalo pedesetak sudionika iz JVP Rijeka, pomorske policije, Lučke kapetanije Rijeka, Dezinsekcije Rijeka, zatim Luke Rijeka, Lučke uprave Rijeka, Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, kao i tvrtke Jadranski pomorski servis, Croatia Pilot i Securitas.
 

U scenariju vježbe članovi posade polarnog kruzera Scenic Eclipse su simulirali da je na sletištu za helikoptere kruzera došlo do pada helikoptera koji se zapalio, a požar je zaprijetio i donjem dijelu, odnosno, brodskom restoranu. Pripadnici JVP Grada Rijeke s nekoliko vozila su pod sirenom u vrlo kratkom vremenu došli na lukobran i započeli gašenje s vodom i morem, pritom koristeći i auto-ljestve.
Istovremeno su djelatnici Dezinsekcije ogradili kruzer zaštitnom branom te započeli čišćenje mora, dok je posada policijskog plovila P-316 s roniocima osiguravala pristup kruzeru, kao i djelatnici Lučke kapetanije Rijeka.
 
Poznato je kako u Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji već tradicionalno je prisutan i nautički turizam. Posljednjih godina bilježi se i sve veći broj dolazaka brodova, tzv. kruzera, s nekoliko tisuća putnika te je sigurnost takvih plovila u lukama i na moru od osobite važnosti. Ova današnja vježba je pokazala kako je suradnja i koordinacija svih mjerodavnih službi na visokoj profesionalnoj razini čime mogu odgovoriti na sve izazove mogućih požara u riječkoj luci.


 
Inače, polarni kruzer Scenic Eclipse australske tvrtke Scenic jedan je od najsofisticiranijih i najelegantnijih brodova ovakvog tipa, namijenjen izletima na oba zemljina pola. Prema ocjeni kritičara prošle godine je proglašen za najbolji luksuzni brod na svijetu. Izgrađen je u pulskom brodogradilištu Uljanik, a zanimljivo je da se na njemu nalaze čak dva helikoptera za izlete na udaljena mjesta, kao i podmornica koja može zaroniti na dubinu od 330 metara ispod površine oceana kako bi se gostima omogućio nezaboravan i jedinstven doživljaj morskih dubina.
U riječku luku je uplovio prije dva mjeseca tijekom pandemije Covid-19 i ostat će ovdje dok se ne smiri pandemija koronavirusa. 


Stranica