​Uz zimske uvjete i životinje na cesti, vozači oprez!

Slika /divljac2.jpg

Upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima, te da obrate pozornost izvan naselja na neočekivanu pojavu životinja

FOTO: Ilustracija
 
Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske tijekom ovog tjedna, od 16. do 19. siječnja, zabilježeno je osam sudara sa životinjama na cesti.

Na području otoka Krka-Baške i Malinske, zatim Jelenja, Mošćeničke Drage i Viškova vozači osobnih i teretnih vozila sudarili su se sa srnećom divljači koja je prelazila kolnik, dok je na području Kastva vozač osobnog vozila naletjeo vozilom na divlju svinju. U ovim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba, a ukupna materijalna šteta cijeni se na oko 4.700 eura.
 
Upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama, pogotovo u jutarnjim i večernjim satima, te da obrate pozornost izvan naselja na neočekivanu pojavu životinja. Napominjemo k tome da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara prekršajno, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ukoliko se utvrdi da je do naleta na divljač došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja.
 
Ujedno podsjećamo da je na prometnicama kroz Gorski kotar zbog snježnih padalina nadležna služba proglasila zimske uvjete na cestama kada se zabranjuje promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima.
Zimska oprema potrebna za motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone su zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm te s lancima za snijeg postavljanim na sve kotače.

Stranica