Učenici OŠ„Eugen Kumičić“ posjetili I. policijsku postaju Rijeka

Slika /Prevencija/2019/PREV-I%20PP-GLAVNA-2.10..jpg

Program „Zajedno više možemo“ provodi se u partnerstvu Policijske uprave primorsko-goranske i Grada Rijeke za prevenciju zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Posjetom učenika 4a razreda Osnovne škole „Eugen Kumičić“ I. policijskoj postaji Rijeka jučer je započela u ovoj školskoj godini provedba prve komponente „Mogu ako hoću 1“ (MAH-1) preventivnog programa „Zajedno više možemo“ za osnovnoškolce s područja grada Rijeke.
 
Učenici su u pratnji učiteljice Lorene Babić i socijalne pedagoginje Anice Markum u policijskoj postaji se upoznali s radnim okruženjem i načinom rada policije kako bi policiju prihvatili kao prijatelja pomagača tijekom procesa odrastanja.
Tom prilikom policijski službenici za prevenciju Antonija Ferenčak i Robert Rožić održali su  predavanje kojim su učenike upoznali s poslovima i zadaćama te različitim rodovima policije. Osim toga kroz predavanje su im se predstavile i razne vrste ovisnosti (cigarete, alkohol, droge, kockanje). Ta tema je za učenike vrlo zanimljiva pa su aktivno sudjelovali u razgovoru sa službenicima pokazavši pri tom da su informirani o temi ovisnosti, posebice o zabrani prodavanja alkohola i cigareta maloljetnicima.
Tijekom predavanja održana je i kratka vježba kojom im je zorno predočeno kako postupiti  u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga (igle, šprice i sl.) s naglaskom da te predmete ni u kojem slučaju ne treba dirati već odmah izvijestiti odraslu osobu ili policiju. Policijski službenici su u vježbi istaknuli učenicima da u rizičnim situacijama se uvijek mogu obratiti policiji s povjerenjem i sigurnošću da će im se pomoći na najbolji mogući način. Također su čenike upoznali i s pojavnim oblicima vandalizma te zakonskim odredbama o noćnim izlascima osoba mlađih od 16 godina. 

Nakon predavanja organiziran je obilazak prostorija Policijske postaje od kojih su ih najviše zanimale prostorije za prepoznavanje počinitelja kaznenih djela i granične policije. U obilasku su posjetili i operativno dežurstvo te naučili o aktivnostima policije od poziva na telefon 192 do intervencije na terenu. Na kraju posjeta učenike je razveselilo razgledavanje policijskog vozila i zvuk policijske sirene, a za uspomenu na druženje s policijom podijeljen im je i priručnik „Moj podsjetnik“.
 
Preventivni program „Zajedno više možemo“ provodi se u partnerstvu Policijske uprave primorsko-goranske i Grada Rijeke koji doprinosi provedbi  primarne prevencije usmjerene na prevenciju zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja djece i mladih uz prikaz da policija kao jedan od bitnih čimbenika u zajednici, s ostalim subjektima društva - doprinosi sigurnosti zajednice. Od listopada 2010. godine ido danas je u programu sudjelovalo više od 23 000 riječkih osnovnoškolaca četvrtih, petih i šestih razreda, kao i oko 2500 roditelja učenika šestih razreda.
U ovom programu učenici od policijskih službenika saznaju brojne korisne informacije te ujedno pozitivnom interakcijom ostvaruje se povjerenje djece kako bi policiju prihvatili kao prijatelja pomagača tijekom procesa odrastanja.
 

Stranica