U sklopu kampanje „Web heroj“ educirani građani Gorskog kotara i Liburnije

  • Slika /Prevencija/2024/PREV-GK-25.6..jpg
  • Slika
  • Slika

Osim važnosti opreza i samozaštite u virtualnom svijetu, umirovljenici su upoznati i s kaznenim djelima imovinskog kriminaliteta gdje su često žrtve starije osobe

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Nakon preventivnih edukacija o zaštiti od računalnih prijevara na području otoka Krka nastavljeno je s educiranjem članova Udruga umirovljenika i starijih osoba na opatijskom i matuljskom području te u Gorskom kotaru.
 
Prošlog tjedna policijske službenice za nadzor i planiranje- za prevenciju iz Ureda načelnika Policijske uprave primorsko-goranske održale su edukacije u Udruzi umirovljenika područja Opatije i Matulja, kao i u Delnicama te u Vrbovskom.
 
Predavanja su održana u sklopu preventivne kampanje MUP-a „Web heroj“, a tom prilikom umirovljenici su imali priliku doznati kojim se sve računalnim prijevarama koriste prevaranti i što znače izrazi  „phising“, „smishing“ i „vishing“, odnosno, saznali su sve o krađama identiteta putem e-maila, SMS poruka i telefonskim pozivima.
 
Tijekom predavanja naglašeno je da građani moraju biti posebno oprezni kod primamljivih ponuda i oglasa na društvenim mrežama jer sve što zvuči predobro vjerojatno nije istinito. Neki građani su i sami priznali da su bili neoprezni i da su upravo putem društvenih mreža imali iskustvo s prevarantima koji su oglašavali lažne oglase. Savjetovalo ih se da za bilo kakvu kupnju ili prodaju online uvijek kontaktiraju osobu od povjerenja te da ne vjeruju nepoznatim osobama koje od njih traže osobne ili bankovne podatke.
 
Kad se govorilo o investicijskim prijevarama naglašeno je da su na području naše županije zabilježene i takve prijevare gdje su žrtve upravo starije osobe koje su zbog neopreznosti nasjele na lažne ponude za ulaganja u dionice, kriptovalute, plemenite metale i naftu te su oštećene za velike količine novca. Kibernetički prevaranti s takvim žrtvama ostaju u kontaktu duži vremenski period lažno ih uvjeravajući u isplativost njihovog ulaganja.
   
Osim važnosti opreza i samozaštite u virtualnom svijetu skrenuta je pažnja na kaznena djela imovinskog kriminaliteta gdje su žrtve često starije osobe.
 
Navedeni su primjeri kojima se počinitelji služe da uđu u nečiji dom: od predstavljanja da su distributeri električne energije, službenici banke, zdravstvenog osiguranja, policijski službenici, patronažne medicinske sestre, trudnice i drugi kojima je potrebna pomoć i slično. Tek njihovim odlaskom osobe shvaćaju da su prevarene i pokradene. Stoga se građanima naglašava da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom i da ne dostavljaju svoje podatke ni onima koji se telefonskim putem predstavljaju kao bankovni ili policijski službenici.   
  
Tema ovih predavanja je izuzetno aktualna te je izazvala veliko zanimanje umirovljenika kojim su postali svjesniji značenja slogana iz kampanje: „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“.
 
Uz zahvale policiji na organizaciji predavanja i na prigodnim poklonima koji će ih podsjećati na kampanju web heroj u borbi protiv kibernetičkog kriminala, umirovljenici su izrazili zadovoljstvo i pohvalili ovaj način prevencije.
 

Priopćenja