U PU primorsko-goranskoj predstavljeni strani policajci u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“

  • Slika 2023/STD%201.1..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sedam stranih policijskih službenika iz Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije raspoređeni su u Crikvenici, na otoku Krku i u Malom Lošinju te u Rijeci

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Na konferenciji za medije što je danas održana u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci predstavljen je ovogodišnji projekt „Sigurna turistička destinacija“ u kojem sudjeluju strani policijski službenici.
 
Riječ je o jedinstvenom i već tradicionalnom projektu MUP-a koji se provodi od 2006. godine, a u kojem zajedničkim djelovanjem hrvatskih i stranih policijskih službenika se ostvaruje najveća moguća razina sigurnosti u vrijeme turističke sezone. U Projektu je do sada sudjelovalo ukupno 20 policijskih organizacija iz 18 zemalja s 910 stranih policijskih službenika na području više policijskih uprava u Hrvatskoj.
 
U Policijsku upravu primorsko-goransku prvi strani policijski službenici stigli su 2007. godine i to iz Austrije, a djelovali su na otoku Krku.
 
Na današnjoj konferenciji predstavljeni su policijski službenici iz Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije koji su ove godine raspoređeni na području Rijeke i Crikvenice te otoka Krka i Malog Lošinja u turnusima po mjesec dana i uz njih su bili načelnici policijskih postaja-Marijan Čančarević iz Rijeke, Dejan Hriljac iz Krka, Josip Gazilj iz Malog Lošinja te iz Crikvenice pomoćnik načelnika Krešimir Boras.
 
Tako se u I. policijskoj postaji Rijeka na pomoći hrvatskim kolegama te turistima nalaze poljski policijski službenici JAKUB SIRA i SZYMON PASTURCZAK od 3.7. do 31. 8.,
-  u Policijskoj postaji Crikvenica su policijski službenici iz Slovačke od 30.6.- do 1.8. , IGOR DEDIK i MARIÁN ZÁHON, a zamijenit će ih od 1.8.-31.8. ROMAN HÁJEK i JAROSLAV MAJCHER
- na krčkom postajnom području se od 17.7.-18.8. nalazi slovenski policijski službenik DOMINIK OSREČKI dok se u PP Mali Lošinj s ispostavom Cres nalaze policijski službenici iz SR Njemačke, OLIVIA WEIDEL  i HANNES MATZKE od 1.7.-31.7., a od 1.8.-31.8. bit će raspoređen STRAHINJA CVIJANČEVIĆ.
 
Strani policijski službenici u zajedničkim policijskim ophodnjama s hrvatskim kolegama provode nadzor bez službenog naoružanja i primjenjuju policijske ovlasti uz određena ograničenja rekao je na predstavljanju zamjenik načelnika Policijske uprave Tomislav Dizdar. Dodao je k tome da je njihova osnovna zadaća pomoći našim policijskim službenicima u uspostavi što bolje komunikacije s turistima iz njihove matične zemlje, a sve u cilju postizanja maksimalne sigurnosti turista i ostalih građana.
 
Pri tome je naglasio prepoznatljivost kvalitete ovog projekta koja se proširila i izvan granica Europe pa su se u djelovanju projekta pridružile i zemlje s dalekog istoka poput Kine i Koreje čiji policijski službenici su raspoređeni u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu.
 
Voditelj Službe temeljne policije Vlado Haramija u PU primorsko-goranskoj je ovom prigodom izdvojio samu provedbu projekta i istaknuo važnost zajedničkih policijskih ophodnji ili nadzora u prometu te suradnje u preventivnim aktivnostima. Istaknuo je i druge segmente policije poput kriminalističkih istraživanja u kojima sudjeluju strani policijski službenici ako su sudionici strani državljani. Tako se brže dolazi do rješavanja postupanja, a i smanjivanja stope kriminaliteta u vrijeme turističke sezone.
 
Strani policijski službenici vrlo su zadovoljni sudjelovanjem u ovom projektu i imaju samo riječi pohvale, a neki od njih se već i osjećaju kao Hrvati, moglo se čuti u njihovom razgovoru s novinarima, poput Igora Dedika. Kolega je iz slovačke policije i u okviru ove međunarodne suradnje dolazi u Hrvatsku još od 2010. godine te je uglavnom bio raspoređen u Crikvenici, ali i u ostalim priobalnim policijskim upravama.
 
Inače, projekt Sigurna turistička destinacija“ ostvaren je u cilju održavanja najviše razine sigurnosti za vrijeme turističke sezone i usmjeren primarno na zaštitu i sigurnost domaćih i stranih turista. Započeo je s djelovanjem pod imenom "Sigurna turistička sezona", a protekom vremena u skladu s dogovorima s drugim institucijama koje u njemu sudjeluju i potrebama turizma, prije dvije godine je zamijenio ime u „Sigurna turistička destinacija“.
 
 

Stranica