U prometu za vikend evidentirano 228 prekršaja, jedna osoba smrtno stradala, a tri teško i sedam lakše ozlijeđenih

Slika policajac_pise_kaznu.jpg

Najveća koncentracija alkohola od 1,64 g/kg izmjerena je u subotu, 17. srpnja, 25-godišnjem slovenskom državljaninu u Malom Lošinju

FOTO: Ilustracija
 
Na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i prošlog vikenda je policija pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća.
 
Tijekom nadzora evidentirano je ukupno 228 prometnih prekršaj i to: 40  prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 18  prekoračenja brzine, zatim 17 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 14 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, kao i osam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom. Uz navedene, zabilježena su i tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te 127 ostalih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 135  km/h izmjerena je u petak, 16. srpnja, u  8.26 sati na autocesti A6, Rijeka-Zagreb, kod Svilnog. Posada policijskog presretača zaustavila je 18-godišnjeg vozača osobnog vozila marke Volkswagen Passat, koprivničkih registarskih oznaka, dok se navedenom brzinom kretao u smjeru Rijeke na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 80 km/h na tom dijelu prometnice. Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je u skladu s važećim zakonskim propisima.

Najveća koncentracija alkohola od 1,64 g/kg izmjerena je u subotu, 17. srpnja, 25-godišnjem slovenskom državljaninu u Malom Lošinju. Policijski službenici su ga zaustavili oko 14.40 sati na predjelu Poljane kada je upravljao osobnim vozilom marke BMW, slovenskih  registracijskih oznaka. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja i ugrožavanje sigurnosti u prometu, isključen je iz prometa te je poradi počinjenog prekršaja sankcioniran prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Optužnim prijedlogom mu je predložena novčana kazna od najmanje 10 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na području Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.
 
Inače, od ukupno 132 alkotestiranih vozača, kod njih 17 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, a najviše ih je bilo u dobi između 25. i 30. godine života, njih šest. Što se tiče koncentracija, devet vozača je evidentirano s koncentracijom od 0,51 do 1,00 g/kg, četiri ih je u sklupini s 1,51 g/kg i više, tri ih je s 1,01 do 1,50 g/kg, a jedan vozač je evidentiran s koncentracijom do 0,50 g/kg. Navedeni vozači, kao i ostali počinitelji prekršaja u prometu, sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U prometu je prošlog vikenda evidentirano i 55 prometnih nesreća, u kolima je jedna osoba, nažalost, smrtno stradala, tri su teško i sedam ih je lakše ozlijeđeno.

Stranica