​U prometnoj nesreći s 2,01 promila alkohola „pokosio“ parkirano vozilo, ali i moped, vozač lakše ozlijeđen

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna09.jpg

Protiv 28-godišnjeg vozača je podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od najmanje 12 500 kuna i izricanje zaštitne mjere upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te su pri tome evidentirana 309 prometna prekršaja.
 
Od tog broja, 51 prekršaj se odnosi na prekoračenje brzine, 37 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 23 je prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježeno je i šest prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, ali i dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, kao i jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane te 180 ostalih prekršaja.
 
Najveća brzina od 163 km/h evidentirana je u subotu, 16. srpnja na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kod čvora Vrbovsko. U 11.36 sati radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo marke Škoda, zadarske registracijske oznake, kretalo u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje kretanja određeno na 110 km/h.
U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 126 alkotestiranih vozača, 23 ih je bilo pod utjecajem alkohola, a  najveća koncentracija od 2,01 g/kg evidentirana je u Dramlju, 28-godišnjem hrvatskom državljaninu.
 
Riječ je o vozaču koji je jučer ujutro, oko 9.10 sati, pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Očevidom je utvrđeno kako je 28-godišnjak upravljajući osobnim vozilom marke BMW, riječkih registracijskih oznaka, kretao se neprimjerenom brzinom ulicom Prilaz obali gdje je pri tome udario u parkirano osobno vozilo, zatim se okrenuo na kolniku i sudario izravno s mopedom kojim je upravljao 54-godišnjak iz suprotnog smjera te je na kraju udario i u zid. U nesreći je 54-godišnji vozač mopeda zadobio lakše ozljede.
 
Alkoholizirani vozač je priveden u službene prostorije te je po završetku postupanja ,zbog izazivanja prometne nesreće te počinjenja navedenih prekršaja, protiv 28-godišnjaka podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od najmanje 12 500 kuna i izricanje zaštitne mjere upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.
 
Ostale koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg zabilježene kod 11 vozača, osam ih je bilo s 1,51 g/kg i više, tri vozača su evidentirana s koncentracijom 1,01 do 1,50 g/kg, dok je jedan vozač u kategoriji do 0,50 promila alkohola. Jedan je vozač odbio alkotestiranje.
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirane su i 42 prometne nesreće u kojima je jedna osobe teško, a sedam ih je lakše ozlijeđeno.
Pozivamo i ovim putem vozače na oprez u prometu, kao i dosljedno poštivanje prometnih propisa, kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 
 

Stranica