​U projektu „Sigurna turistička destinacija“ sudjeluju i strani policijski službenici na Kvarneru

  • Slika /2021/STRANCI-KM-21.7-GLAVNA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske ove godine boravit će troje stranih policijskih službenika, dvoje iz Republike Slovačke i jedan iz Republike Slovenije

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni strani policijski službenici koji i ovog ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje sudjeluju u projektu ''Sigurna turistička destinacija''.
 
Riječ je o izvornom i jedinstvenom projektu Ministarstva unutarnjih poslova koji je do ove godine nosio naziv ''Sigurna turistička sezona''. Tijekom provedbe projekta od 2006. godine na hrvatsku obalu u ljetnim mjesecima za vrijeme turističke sezone dolaze strani policijski službenici, i to upravo iz zemalja iz kojih dolazi i najveći broj turista u Hrvatsku, kako bi pomogli hrvatskim kolegama i svojim sugrađanima kroz komunikaciju i savjetima te u drugim preventivnim i policijskim aktivnostima. Do sada je u projektu sudjelovalo više od 20 zemalja, među kojima je i Republika Kina, a od početka provedbe projekta pa do kraja prošlogodišnje sezone na hrvatskoj obali boravilo je 839 stranih policijskih službenika.
 
Na područje u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prvi strani policajci došli su 2007. godine iz Austrije, a ove godine boravit će troje stranih policijskih službenika. Dvoje iz Republike Slovačke, Roman Hajek od 30. lipnja do 31. srpnja u Policijskoj postaji Crikvenica i zamijenit će ga sljedeći mjesec, od 1. kolovoza do 1. rujna,  kolegica Kristina Holecova, dok je u Policijskoj postaji Krk od 16. srpnja do 17. kolovoza raspoređen policijski službenik iz Republike Slovenije Drago Butara.
 
Uz riječi dobrodošlice načelnik Policijske uprave Tomislav Dizdar prilikom predstavljanja projekta naglasio je kako je sigurnost građana, pa tako i svih turista, najvažnija zadaća hrvatske policije. Tako prema mnogim ekonomskim i turističkim istraživanjima taj čimbenik predstavlja visoki prioritet kod turista prilikom izbora destinacije za odmor. Dodao je kako su naši susjedi Slovenci po zastupljenosti na Kvarneru na visokom drugom mjestu, stoga su i izabrani biti dijelom ovog projekta. Slovacima je također Kvarner omiljena turistička regija i slovački policijski službenici dio Projekta su još od 2009. godine. Ispunjavanjem cilja da se kroz izravnu komunikaciju sa stranim turistima, njima omogući ugodan i siguran boravak te ujedno preveniraju počinjenja kaznenih djela i prekršaja, ovaj projekt potvrdio je svoju kvalitetu i prešao hrvatske i europske granice. Neke od stranih zemalja ga i kopiraju te prilagođavaju svojim uvjetima pa vjerujem da će on trajati i razvijati se istom kvalitetom još dosta godina, zaključio je Dizdar.
S njime se složio i voditelj Službe za javni red u Sektoru policije, Vlado Haramija koji je predstavio detalje provedbe i suradnju hrvatskih i stranih policijskih službenika prilikom zajedničkih aktivnosti u temeljnoj, graničnoj, pomorskoj ili kriminalističkoj policiji.

Konferenciji se pridružila i predstavnica Turističke zajednice Kvarner, voditeljica projekata Renata Vincek, koja je zahvalila na izvrsnoj suradnji s policijom te istaknula da je projekt „Sigurna turistička destinacija“ ne samo sjajna ideja već još bolja provedba na terenu. Naime, njime je znatno olakšano predstavljanje Kvarnera i Hrvatske kao sigurnog turističkog odredišta, jer je turistima sigurnost na prvom mjestu i uvjet koji žele da se ispuni. Gospođa Vincek se osvrnula i na statističke pokazatelje te je naglasila da na današnji dan na Kvarneru boravi oko 80 % turista, uglavnom stranih, od ukupnog broja uspoređujući odličnu 2019. godinu. Ocijenila je to uspjehom, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, za što su, smatra, uz turističke djelatnike zaslužni i policijski službenici svojim sustavnim radom i njihove strane kolege koje predano sudjeluju u projektu ''Sigurna turistička destinacija''.
 
 

Stranica