U Gospiću obilježena 20. godišnjica pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka "Ajkula"

Slika SJP Ri/AJKULA1.jpg

Foto: PU ličko-senjska

„Na današnji dan obilježavamo 20 godina od tragičnog događaja, kada je na području Velebita u neprijateljskoj zasjedi poginuo hrvatski redarstvenik, legendarni zapovjednik „Ajkula“ i heroj Domovinskog rata Marino Jakominić. Marina su, kako sam čuo, kao suborca njegove kolege neizmjerno cijenili i voljeli. Svoje prve pobjede upisao je upravo ovdje u Gospiću, tijekom zauzeća vojarne i vojnih skladišta, a nastavio je uspješno voditi jedinicu tijekom 91. godine i odlaska u Dubrovnik, u čijem oslobađanju su Ajkule na čelu s Marinom i sudjelovale. Povratkom u Rijeku uslijedila je nova zadaća na Velebitu gdje su u borbe prvi put uključeni riječki specijalci, i tu nažalost pogiba njihov zapovjednik i to u dobi od nepunih 35 godina“, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na obilježavanju 20. obljetnice pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije iz Rijeke „Ajkula“, održanoj danas 29. kolovoza kod gospićkog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata.

Uz ministra Ostojića, počast poginulima pripadnicima Specijalne jedinice policije “Ajkula“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su i djeca poginulih branitelja, predstavnici Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, delegacija Grada Gospića i Županije Ličko-senjske, predstavnici Udruge Specijalne jedince policije „Tigrovi“ iz Gospića, te pripadnici mladeži Udruge „Ajkula“ iz Rijeke.

U svom govoru ministar Ostojić prisjetio se i poginulih hrvatskih redarstvenika Zvonka Pavelića, Bruna Bolanče, Dalibora Dadića i Ivice Antončića, kao i svih onih koji su poginuli u Domovinskom ratu, istaknuvši da je njihova nesebičnost, žrtva i mladi životi koje su dali za svoju domovinu ono čime su nas zauvijek obavezali, te da je ovo odavanje počasti i sjećanja, domoljublja na Marina i njegove suborce iz Specijalne jedinice policije Ajkula, koji su zajedno s brojnim pripadnicima hrvatske policije početkom 90-ih stali u obranu napadnute  domovine, naše trajno naslijeđe.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ Perica Prpić i dogradonačelnik Grada Gospića Ivan Biljan.

Riječi molitve za poginule branitelje izrekao je vojni kapelan Ivan Blaževac.

Nakon polaganja vijenaca „Ajkule“ su se uputile na Velebit kako bi posjetili nekadašnje položaje.



Stranica