U Čabru održane preventivne aktivnosti

Slika /Prevencija/2019/PREV-%C4%8CABAR-ST-GLAVNA.jpg

Za građene Čabra Odjel prevencije organizirao je nekoliko predavanja iz domene zaštite i prevencije kriminalnih djela.

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske jučer su za građane Čabra organizirali nekoliko predavanja iz domene policijske prevencije. U Gradskoj vijećnici Grada Čabra policijski službenik Toni Stanić održao je predavanje na temu „Osobe starije životne dobi kao žrtve kaznenih djela“ za potrebe gerontodomaćica. Tih 20-ak žena svakodnevno obilazi starije osobe pa ih je potrebno savjetovati i educirati kako bi mogle pomoći starijim osobama s ciljem smanjenja broja  kaznenih djela na štetu starijih osoba.

Osobe starije životne dobi nerijetko su žrtve  spomenutih kaznenih djela, a prilikom počinjenja redovito se iskorištava njihova dob, dobronamjernost, neupućenost ili nepažnja.Tijekom predavanja policijski službenik Stanić je domaćice upoznao s pojavnim oblicima kaznenih djela imovinskog kriminaliteta poput provalnih krađa, krađa, drskih krađa, prijevara na kućnom pragu ili uličnih prijevara, kao i drugim kaznenim djelima. Uz informacije o oblicima takvih kaznenih djela, domaćice su saznale i o načinima preventivnih mjera samozaštite koje osobe mogu poduzeti kao potencijalne žrtve kaznenih djela. Dobivena saznanja moći će prenijeti osobama starije životne dobi u njihovom svakodnevnom obilasku. Kroz razgovor i savjetovanje Stanić je sve prisutne i pozvao da se uvijek jave policiji za bilo kakav savjet, pomoć ili intervenciju, vezano za počinjenje prekršaja ili kaznenih djela.
 
U isto vrijeme u Srednjoj školi „Vladimir Nazor“ u Čabru za srednjoškolce su održana predavanja na temu prevencije ovisnosti o alkoholu i drogama u sklopu preventivnog projekta „Zdrav za 5!“,  zatim „ Trgovanje ljudima u nacionalnim okvirima“ u sklopu akcije „Zajedno„ te predavanje „Elektronički kriminalitet“. Za učenike I, II, III i IV razreda predavanja su održali policijski službenici Nives Kajfeš Grčko i Dario Tonković .


U  cilju prevencije kaznenih djela na štetu djece, policijski službenik Dario Tonković učenike je informirao o pojmu elektroničkog kriminaliteta s naglaskom na nasilje koje mogu susresti koristeći se mobitelima, internetom i društvenim mrežama. Pritom ih je posebno upozorio na opasnosti prilikom korištenja interneta na prosljeđivanja neprimjerenih poruka i sadržaja ili seksualno eksplicitnih fotografija vršnjacima koje vrlo često dovode do verbalnog nasilja, isključivanjem iz društva pa i tjelesnog nasilja .
Učenike I i II  razreda educirao je i o prevenciji ovisnosti, a kroz predavanje u sklopu preventivnog programa „Zdrav za 5“! poučeni su o utjecaju alkohola na tzv. rizična ponašanja, obitelj i obiteljske odnose te profesionalnu i sportsku karijeru. Isto tako informirao ih je o policijskim poslovima i primjeni policijskih ovlasti prema počiniteljima kažnjivih radnji do kojih nerijetko dovodi konzumacija alkohola i drugih sredstava ovisnosti, kao i drugim sankcijama u slučajevima protupravnog ponašanja.
 
Uz navedena predavanja, održano je i zanimljivo predavanje na temu „Trgovanje ljudima u nacionalnim okvirima“. Policijska službenica Nives Kajfeš Grčko učenicima je predstavila najčešće oblike i načine trgovanja ljudima. Posebno im je skrenula pozornost na neprovjerene i lažne pozive, odnosno oglase, koji se uglavnom šire putem društvenih mreža, a  kojima se maloljetnim osobama nude dobro plaćeni poslovi u inozemstvu. Naglasila je da se takvi oglasi objavljuju kako bi vrbovali mlade osobe za kriminalne radnje (prisiljavanje na prostituciju, dilanje droge, prinudni rad, prosjačenje i sl.) pa je učenike pozvala ukoliko vide takav oglas da ga odmah prijave roditeljima ili nastavnicima te policiji na broj 192.


 
Trgovanje ljudima nažalost predstavlja najbrže rastuću i najprofitabilniju ilegalnu industriju, odmah iza trgovine drogom i oružjem, te je jedan od najgorih zločina našeg doba budući se trguje ljudima, a čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. Radi toga prevencija trgovanja ljudima predstavlja jednu od ključnih zadaća na razini Europske unije koju policija provodi u okviru svojih redovnih aktivnosti, a kao strateški prioritet definirana je i obvezujućim EU dokumentima.
 
 
 

Stranica