Troje prijavljeno za prijevare s kriptovalutama – šteta 18,5 milijuna eura

  • Slika 2023/Press%204.jpg
  • Slika
  • Slika

Kriminalističko istraživanje se nastavlja u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnom poreznom upravom

FOTO: PU primorsko-goranska

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferenciji za medije na kojoj su prezentirani rezultati višemjesečnog, složenog i opsežnog kriminalističkog istraživanja kaznenih djela „Prijevara“, počinjenih na štetu velikog broja građana koji su investirali u kriptovalute.
 
Rezultate kriminalističkog istraživanja koje su proveli policijski službenici Sektora kriminalističke policije ove Policijske uprave u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, prezentirali su voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić i voditelj Kriminalističko-obavještajne službe, Željko Fagnjen.
 
Za počinjenje navedenih kaznenih djela osumnjičeno je troje hrvatskih državljana, starosti 30, 36 i 37 godina, a kaznena djela su počinili od kraja travnja 2018. do sredine svibnja 2023. godine, u svojstvu direktora, prokurista i zaposlenice tvrtke sa šireg riječkog područja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja su u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i bliske osobe, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održavali u zabludi veći broj klijenata-investitora svoje tvrtke.

Iako tvrtka nije bila registrirana za obavljanje djelatnosti razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te skrbničkih usluga novčanika pružanja usluga kod kupnje i prodaje robe na tržištu kriptovaluta, s oštećenima su  sklapali investicijske ugovore na vrijeme od godine dana te ih navodili da na štetu svoje imovine, na veći broj kripto adresa različitih kripto mjenjačnica, kao i na korisničke račune osumnjičenih (a ne tvrtke s kojom su sklopili ugovor), obavljaju transakcije na prethodno dogovorene iznose određenih kriptovaluta.
 
Osim toga, znajući da to nije istina, klijentima su putem elektroničke pošte te potom od lipnja 2021. godine, putem aplikacije, lažno prikazivali da su ostvarili veće prihode i veću dobit.  Djelujući tako s prijevarnom namjerom, klijentima su i na druge načine prenosili značajne informacije (usmeno, oglašavanjem, javnim pogovorom i drugo), kako bi stekli njihovo povjerenje, poticali ih da za određenu proviziju dovedu nove klijente, a isto tako i da po završetku trajanja ugovora vrijednost ugovora reinvestiraju.
 
Na opisani način stvarali su lažnu sliku i podizali ugled svoje tvrtke te s vremenom povećavali broj klijenata, a sve s namjerom da prijevara uspije.
 
Kriptovalute zaprimljene od oštećenika su slali na druge nepoznate adrese i kripto mjenjačnice te ih trošili za osobne potrebe, podizanje gotovine na bankomatima, ali i za klađenje.
 
Počinjenjem više kaznenih djela „Prijevare“ nastala je materijalna šteta koja se procjenjuje na najmanje 18.500.000,00 eura.
 
U sklopu provedenog kriminalističkog istraživanja, po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljene su pretrage doma i osobnih vozila osumnjičenih te su oduzeta stolna i prijenosna računala, različita informatička oprema, mobiteli i razna dokumentacija, koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelima.
 
Kriminalističko istraživanje se nastavlja u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom i nadležnom poreznom upravom radi utvrđivanja drugih kaznenih djela.

Do sada je evidentirano da je ovim kaznenim djelima oštećeno više stotina  građana s područja Primorsko-goranske i drugih županija.

Stranica