Tijekom vikenda evidentirana 222 prekršaja u prometu i 37 prometnih nesreća

Slika 2021/Prometna%20policija%20-%20kontrola.jpg

Najveća brzina od 185 km/h izmjerena je 17. listopada oko 16,00 sati na autocesti A6, kod vijadukta Veliki Jadrč, u smjeru Zagreba

FOTO: Ilustracija 

Proteklog vikenda policija je u provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama na području Policijske uprave primorsko-goranske zabilježila ukupno 222 prometna prekršaja. Tijekom nadzora najviše je evidentirano prekršaja prekoračenja brzine, njih 81, slijedi 21 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji. Osim spomenutih, evidentirana su četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, zatim tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, kao i 92 ostala prometna prekršaja.
Najveća brzina od 185 km/h izmjerena je 17. listopada oko 16,00 sati na autocesti A6, kod vijadukta Veliki Jadrč, u smjeru Zagreba. Riječ je o osobnom vozilu marke Volkswagen, zagrebačkih registracijskih oznaka, koje se kretalo navedenom brzinom unatoč ograničenju brzine  od 110 km/h.
Što se tiče alkohola, izdvajamo koncentraciju alkohola od 1,90 g/kg,  izmjerenu 15. listopada oko 00,15 sati 36-godišnjem vozaču osobnog vozila marke Volkswagen, karlovačkih registracijskih oznaka. Policija ga je zaustavila na području Crikvenice te je optužnim prijedlogom predložena novčana kazna od 20.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od devet mjeseci.
Što se tiče preostalih vozača kojima je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, najviše ih je bilo u dobi od 41 do 50 godina, njih petero.
Ostale zabilježene koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg kod deset vozača, 1,01 do 1,50 g/kg evidentirane kod šest vozača te pet u kategoriji od 1,51 i više.
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano  je i 37 prometnih nesreća, od kojih je šest sa ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama su dvije osobe teže i četiri lakše ozlijeđene.
Od navedenih prometnih nesreća, izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila 16. listopada oko 19,40 sati na riječkoj zaobilaznici. Riječ je o 45-godišnjem vozaču koji je pri utjecaju alkohola od 1,74 g/kg upravljao osobnim vozilom marke Renault i  koji je zbog neprilagođene brzine udario u metalnu zaštitnu ogradu, prilikom čega je došlo do otvaranja vrata vozila, a uslijed nekorištenja sigurnosnog pojasa i ispadanja vozača iz vozila.  Vozaču je medicinska pomoć pružena u KBC Rijeka gdje je utvrđeno da je srećom, u ovoj prometnoj nesreći zadobio lakše ozljede.
 
Pozivamo stoga i ovom prilikom sve sudionike u prometu, osobito vozače, na maksimalni oprez i dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
 

Stranica