Tijekom 11. studenoga 71 prekršaj u prometu

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna.jpg

Najveća koncentracija alkohola od 1,87 g/kg očitana je 35-godišnjem vozaču koji je sinoć u Novom Vinodolskom pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću

FOTO: Ilustracija

 

Jučer, 11. studenoga na području Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala promet na cestama s ciljem sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Tijekom ovih aktivnosti ukupno je zabilježen 71 prometni prekršaj,  od kojih je 18 prekršaja prekoračenja brzine, sedam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, šest prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, zatim dva prekršaja korištenja mobitela u vožnji, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 37 ostalih prometnih prekršaja.

Najveća brzina izmjerena je u 13.29 sati na autocesti A6 kod vijadukta Osojnik gdje se vozač osobnog vozila marke Audi A 6, riječkih registracijskih oznaka, kretao u smjeru Zagreba brzinom od 182 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.

Za vrijeme pojačanog nadzora alkotestirano je 45 vozača, od kojih je kod njih sedam utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola. Tako su trojica vozača evidentirana s koncentracijom alkohola između 0,51 do 1,0 g/kg, dvojica  od 1,01 do 1,50 g/kg, dok je kod jednog vozača zabilježena koncentracija veća od 1,51, a kod drugog do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Što se tiče godišta, petorica vozača su u dobi od 31 do 40 godina, a dva vozača između 18 i 24 godine života.

Najveća koncentracija alkohola od 1,87 g/kg očitana je 35-godišnjem vozaču koji je sinoć oko 23 sata u Novom Vinodolskom pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Upravljajući teretnim vozilom marke Volkswagen Caddy, riječkih registracijskih oznaka, iz smjera Bribira prema središtu grada u jednom je trenutku izgubio nadzor nad vozilom, udario u zaštitnu metalnu ogradu te upao u kanal u kojem se izvode građevinski radovi. U nesreći je zadobio lakše ozljede, a medicinska pomoć mu je pružena u KBC Rijeka.

Osim njega, sinoć je na ulazu u Krk oko 19.45 sati zaustavljen vidno alkoholizirani 64-godišnji vozač koji je odbio alkotestiranje. Riječ je o hrvatskom državljaninu kojega su policijski službenici tijekom nadzora pokušali zaustaviti dok je upravljao osobnim vozilom marke Ford, riječkih registracijskih oznaka, međutim on se oglušio na njihovu naredbu i nastavio vožnju usprkos zvučnim i svjetlosnim znakovima za zaustavljanje, čineći pritom više prekršaja (vožnja bez upaljenih svjetala i bez davanja pokazivača smjera, a bez korištenja sigurnosnog pojasa).  Vrlo brzo su ga policijski službenici sustigli i priveli u službene prostorije te je zbog počinjenih prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv njega podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Za počinjene prekršaje predložena mu je novčana kazna u iznosu od najmanje 15 000 kuna i izricanje zabrane vožnje motornim vozilima B  kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Pojačane mjere u prometu provodit će se i nadalje, a policija će nadzor usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola i drugih opijata, s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica. Inače, tijekom jučerašnjeg dana na prometnicama u Primorsko-goranskoj županiji dogodilo se deset prometnih nesreća, a jedna je osoba lakše ozlijeđena.

 

Stranica