Svečano porinut ophodni brod ''Marino Jakominić''

Slika jak-mala.jpg

Foto: PU istarska

U petak je u pulskom brodogradilištu Tehnomont održano svečano porinuće policijskog broda “Marino Jakominić“, kojem su nazočili ministar unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić i drugi dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova, župan istarski, zastupnici u Hrvatskom saboru i druge osobe iz političkog i javnog života te članovi obitelji poginulog Marina Jakominića.

Ime “Marino Jakominić“ brod je dobio u čast hrvatskog redarstvenika koji je poginuo u neprijateljskoj zasjedi 29. kolovoza 1992. godine na Velebitu podno Visočice. Kao zapovjednik SJP Rijeka, koju je vodio od 13. rujna 1991. godine,  Marino se prometnuo u zapovjednika kojeg su neizmjerno cijenili, ali i voljeli njegovi suborci. Svoje prve pobjede upisao je u Gospiću tijekom  zauzeća vojarne i vojnih skladišta, a nastavio je uspješno voditi Jedinicu  tijekom 1991. godine,  do odlaska u Dubrovnik,  gdje je riječka postrojba došla 8. travnja 1992. godine, kao prva oružana jedinica izvan područja Dubrovnika. U Dubrovniku ostaje do kraja lipnja i zajedno s Jedinicom sudjeluje u deblokadi i  oslobođenju Grada i okolice. Povratkom u Rijeku,  nakon kraćeg odmora uslijedila je nova zadaća na Velebitu, gdje opet prvi nastupaju riječki specijalci. Njegov put nažalost završava u neprijateljskoj zasjedi, u kojoj su ranjena još tri pripadnika SJP Gospić. Jedinica koju je vodio, izgubila je  pored Marina pet suboraca na ličkom ratištu.

Nakon intonacije himne i minute šutnje za sve one koji su svoj živote ugradili u temelje jedine domovine prigodnim riječima prisutnima se obratio direktor brodogradilišta g. Miljenko Brnić. Policijski brod ''Marino Jakominić'' duljine 25,10 metara i širine 6 metara. Izrađen je od brodskog aluminija  i opremljen s dva motora MTU od 1050 Kw, a maksimalna brzina koju može doseći iznosi 30 čvorova. S punim tankovima goriva, doseg plovidbe iznosit će 600 nautičkih milja. Brod je dodijeljen Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, a namijenjen je za nadzor unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, što uključuje motrenje, praćenje i kontrolu brodova i brodica na području Jadranskog i dijelu Jonskog mora.“Draga kumo, nadam se da ćete biti zadovoljni što se brod zove imenom vašeg pokojnog oca“ Završio je obraćanje direktor Brnić.

Ministar unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić pozdravio je prisutne u svečanoj prigodi krštenja i porinuća policijskog plovila, istaknuvši kako ''onaj koji pristupi obrani domovine svjestan je jednog dubljeg, oku neuhvatljivog smisla našeg postojanja. Svjestan je važnosti solidarnosti u nevolji i kolektivne dobrobiti naspram individualnih želja i htijenja. Marino je pokazivao odlike takvog nesebičnog karaktera, ističući se u svojim zapovjednim policijskim i ratnim zadaćama prvenstveno ljudskom, čovječnom brigom za svoje kolege. Sve dodijeljene zadatke rješavao je temeljito, predano i odlučno, plijeneći pažnju drugačijim, jedinstvenim stilom zapovijedanja. Njegova je riječka posebna jedinica policije priskakala u pomoć gdje god je trebalo, požrtvovno braneći zakutke naše domaje''.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedio  je blagoslov mons. Ivana Milovana i krštenje broda. Kuma broda je kćerka poginulog redarstvenika, Nataša Jakominić Maro, koja je na tradicionalan način krstila novo plovilo Policijske uprave primorsko goranske, a potom je brod uz izvedbu pjesme ''Croatio iz duše te ljubim'' spušten u more.



Stranica