Suradnja Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva unutarnjih poslova u promociji zanimanja Postani policajac/policajka

  • Slika 2024/P%C5%A0%201.jpg
  • Slika
  • Slika

Natječaj je otvoren sve do 23. kolovoza 2024. godine

FOTO: PU primorsko - goranska

U Prometnoj školi Rijeka, 30.travnja je predstavljena kampanja Postani policajac/policajka koju u suradnji s policijskim upravama provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik".  Ovom prilikom su učenike drugih, trećih i četvrtih završnih razreda o upisu, načinu školovanja i načinu rada informirale policijska službenica PU primorsko-goranske Nives Kajfeš Grčko i službenice pravosudne policije Matea Borovac i Dora Karamatić.

Učenicima je naglašeno da postoje dvije mogućnosti školovanja, tako da i oni koji se ne žele prijaviti a nakon nekog vremena se predomisle, to uvijek mogu učiniti sve do 28 godine.

Kampanja se provodi s ciljem informiranja o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te programu srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja upisom učenika u treći razred srednje škole.  Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za dvogodišnje obrazovanje učenika u Policijskoj školi „Josip Jović“ kroz 3. i 4. razred, tako da bi se 2024/2025 godine školovalo 150 učenika za zanimanje policajac/policajka, te 20 za zanimanje pravosudni policajac/policajka.  Natječaj za upis u 3. razred je raspisan do 1. kolovoza 2024.godine.

Više od pedeset učenika je putem video prezentacije dobilo informacije o različitim vrstama policijskog zanimanja i imali su priliku izravno razgovarati s policijskim i pravosudnim službenicama kako bi saznali nešto više o nastavnim predmetima, o policijskim poslovima nakon završenog školovanja, a dobili su i informaciju da se uvijek mogu dodatno stručno usavršavati i napredovati u službi. Od strane službenice pravosudne policije dobili su uvid u način postupanja prema zatvorenicima, što je učenicima i profesorima također bilo zanimljivo čuti.      
   
Svi zainteresirani upućeni su da informacije pročitaju na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, a neke objave mogu pronaći i na društvenim mrežama.

Svi oni koji bi htjeli upisati Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, odnosno, svi koji su završili trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu mogu se prijaviti na natječaj sve do 23. kolovoza 2024. godine.

Postoji i brošura o policijskom zanimanju „Postani policajac ili policajka“ , koja na 30-tak stranica donosi detaljan opis policijskog zanimanja, korisne informacije  kandidatima i njihovim roditeljima.

Stranica