Stanje u prometu u četiri mjeseca 2020. godine

Slika PROMET/2017/Edward2017%20(15).JPG

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila i propise, budući da su aktivnosti i mjere koje poduzima prometna policija samo jedan od faktora ukupne sigurnosti prometa na cestama

FOTO: Ilustracija

Na području Policijske uprave primorsko-goranske od 1. siječnja do 30. travnja ove godine evidentirano je manje prometnih nesreća, poginulih te teže i lakše ozlijeđenih osoba. Evidentirane su 694 prometne nesreće što je za 28,5 % manje u odnosu na 970 prometnih nesreća u istom razdoblju prošle godine. U prometnim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, odnosno 70 % manje u odnosu na 10 smrtno stradalih osoba u četiri mjeseca 2019. godine. Teško je ozlijeđeno 30 osoba, 14,3 % manje u odnosu na 35 teže ozlijeđenih osoba u istom razdoblju prošle godine, dok je lakše ozlijeđena 151 osoba ili 10,7 % manje u odnosu na 169 lakše ozlijeđenih osoba na istom razdoblju prošle godine. Od tri smrtno stradale osobe, jedan je vozač i dva pješaka, dok je kod teže i lakše ozlijeđenih osoba uglavnom riječ o vozačima.
Najčešći uzrok prometnih nesreća  i dalje je nepropisna  brzina i  brzina  neprimjerena  uvjetima , i to u 134 prometne nesreće ili 23,3%. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bilo je 5,1 % sudionika.  
Nadalje, u ovom razdoblju zabilježeno je 15.108 prometnih prekršaja ili 21,33 % manje u odnosu na 19.204 prometna prekršaja zabilježena u istom razdoblju prošle godine. Kao i u prethodnoj godini, najviše je prekršaja nepropisne brzine  – 4.892 (4.960 u četiri mjeseca 2019. godine), dok je prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola bilo manje za 41,95 %.
Policijski službenici prometne policije u narednom razdoblju i dalje će poduzimati niz preventivno-represivnih aktivnosti kako bi se smanjila mogućnost nastanka prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu. Pri tom će posebnu pozornost usmjeriti na najugroženije sudionike u prometu – pješake te vozače mopeda i motocikala, koji su sve prisutniji na prometnicama. Također, posebna pozornost policije usmjerena je i na tzv. recidiviste, osobe koje su već evidentirane kao počinitelji prekršaja i koji svojim neodgovornim ponašanjem u prometu ugrožavaju svoju i sigurnost svih ostalih sudionika.
Podsjećamo i na tzv. četiri ubojice u prometu – brzina, alkohol, sigurnosni pojas i mobitel.
Nažalost, neki od ovih čimbenika bili u prisutni i u prometnoj nesreći koja se dogodila 5. svibnja  kod vijadukta Svilno i u kojoj je smrtno stradao 40-godišnjak, dok je 43-godišnjak teško ozlijeđen. Utvrđeno je da je do prometne nesreće došlo uslijed neprilagođene brzine osobnog vozila u kojem su se isti nalazili, a isto tako je utvrđeno kako nisu koristili sigurnosni pojas, što je nažalost doprinijelo njihovu stradavanju.
Stoga i ovom prilikom apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila i propise, budući da su aktivnosti i mjere koje poduzima prometna policija samo jedan od faktora ukupne sigurnosti prometa na cestama.

Prometne nesreće i stradavanja na prometnicama u 2020. godini
 

 

 


Stranica