Sprječavanje cyber nasilja preventivnom edukacijom

Slika /A%20Nove%20Fotke/tipkovnica.jpg

Roditeljima je kroz predavanje savjetovano ako prepoznaju cyber nasilje da ga bez odgode prijave policiji ili drugim relevantnim institucijama

FOTO: Ilustracija
 
U povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, u Osnovnoj školi „Čavle“ održano je predavanje za roditelje učenika šestih razreda na temu „Elektronički kriminalitet“. Predavanje je  organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske na poziv ravnateljice Škole za šezdesetak roditelja, koje je održao policijski službenik Dario Tonković  kako bi se roditelji upoznali s pojmom elektroničkog nasilja i načinima na koje se ono može manifestirati (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva i slično).
 
Roditelji su k tome upoznati i s kazneno-pravnim odredbama u slučaju neželjenog događaja, ali i upozoreni na opasnosti koje proizlaze prosljeđivanjem i slanjem seksualno eksplicitnih fotografija, kao i poruka vršnjacima, tzv. sexting. Naime, u praksi je uočeno kako se među mladima pojavio noviji oblik seksualno rizičnog ponašanja koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima dovodi do elektroničkog nasilja te može posljedično prouzročiti i druge probleme u ponašanju mladih.
 
Nerijetko je mišljenje kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno te da se ono ne može spriječiti. Međutim, činjenica je da su pravodobna edukacija i odgovarajuće preventivne aktivnosti od iznimne važnosti u zaštititi djece i mladih od opasnosti u novim medijima. Uz to što je potrebno da roditelji znaju koja područja  zanimaju njihovu djecu i koje stranice posjećuju na internetu, tko su im prijatelji i s kime komuniciraju putem interneta, osobito je važno da oni poznaju internet i druge suvremene komunikacijske tehnologije više od svoje djece, posebno rizike njihove uporabe, te što učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja.
 
Roditeljima je kroz predavanje savjetovano ako prepoznaju ciber nasilje da ga bez odgode prijave i da kroz razgovor i pozitivne primjere ohrabruju djecu na isto jer time utječu da se ono više ne ponavlja, a i zaštite oštećeni takvom vrstom nasilja.
 
U predavanju je naglašeno da su osim policije i pravosudnih tijela i  druge institucije (odgojno-obrazovne ustanove, centri za socijalnu skrb, zdravstvene ustanove) pozvane da po prijavi nasilja poduzmu sve što je potrebno radi sprječavanja bilo kakvog oblika nasilja.
 
U cilju pravovremene edukacije i zaštite mladih Policijska uprava primorsko-goranska odazvat će se svakoj inicijativi odgojno-obrazovnih ustanova i svih ostalih zainteresiranih institucija, kako bi se što više djece i mladih, njihovih roditelja i učitelja te ostalih građana upoznalo s problemom nasilja koje proizlazi uporabom modernih komunikacijskih tehnologija.

 Inače, u sklopu Dana sigurnijeg interneta službenici Odjela prevencije edukativna predavanja održali su i za učenike u Osnovnoj školi Zamet, a idućih dana ista će se održati i za učenike osnovnih škola Nikola Tesla  i Gornja Vežica iz Rijeke u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke.

Stranica