​Službenici riječke prometne policije osigurali pratnju prijevoza srca namijenjenog za transplantaciju

Slika /A%20Nove%20Fotke/moto%20mup-a.jpg

Policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić iz PPRP Rijeka osigurali su koridor prijevoza organa za transplantaciju između KBC u Rijeci sa Sušaka do NP Lučko za manje od sat vremena, a međuresornom suradnjom policije i medicinara još jednom je ostvarena dobrobit građana

FOTO: Ilustracija
 
Kada je riječ o presađivanju ljudskih organa i spašavanju života svaki medicinski stručnjak će potvrditi kako je u takvom postupku za uspješan ishod uz stručni tim liječnika i ostalog medicinskog osoblja te vrhunske opreme, neophodna i brzina izvođenja transplantacije organa.
 
Kako se u takvim slučajevima organi namijenjeni za transplantaciju, koordinacijom i suradnjom medicinskih centara u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće prevoze iz različitih mjesta do bolnice za izvođenje postupka transplantacije, nerijetko medicinari zatraže pomoć i drugih institucija.
 
Takav jedan poziv za pomoć prilikom prijevoza ljudskog organa (srca) namijenjenog za transplantaciju u KBC Zagreb, zaprimljen je na Badnjak popodne, u petak, 24. prosinca i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj iz KBC Rijeka od prof. dr.sc. Željka Župana, bolničkog transplantacijskog koordinatora.
Promptno donešenom odlukom određeni su policijski službenici iz Postaje prometne policije Rijeka koji su s policijskim vozilom, kao prethodnica vozilu s medicinskim timom i navedenim organom, osigurali koridor neometanog prolaza između KBC Rijeka na Sušaku i dopratili ih do naplatne postaje Lučko na autocesti Rijeka-Zagreb. Tu su vozilo s medicinskim timom i srcem preuzeli policijski službenici PPRP Zagreb i za desetak minuta u pratnji ih dovezli do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu gdje je i obavljena operacija transplantacije srca.
 
Unatoč kiši i magli te izrazito lošim vremenskim uvjetima koja ih je pratila na autocesti A6 kroz Gorski kotar, mladi policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić osigurali su prijevoz na udaljenosti od 150 kilometara do NP Lučko za manje od sat vremena! Pamtit će oni tu Badnju kišnu večer zauvijek i vožnju od 21.30 do 22.25 sati, a međuresornom suradnjom policije i medicinara još jednom je na najbolji mogući način ostvarena dobrobit građana, spašen je ljudski život.
 
Štoviše, njome je omogućen put rođenja novog života osobe kojoj je upravo božićne noći presađeno srce. Naime, dok je sav kršćanski svijet iščekivao rođenje Božjeg sina, spasitelja Isusa Krista, simbolika rađanja života i nade prelila se u stvarnost.

Stranica