Sigurno u prometu s akcijom "Poštujte naše znakove"

Slika /hlapicg.jpg

Akcija se provodi početkom nove školske godine u sklopu kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa „Poštujte naše znakove“, a s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu.

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana konferencija za medije u povodu održavanja edukativno-promidžbene akcije „Poštujte naše znakove“.
 
Akcija se provodi početkom svake nove školske godine u sklopu kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa „Poštujte naše znakove“, a s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu, kako bi se i svim ostalim sudionicima u prometu skrenula pozornost na njihovu prisutnost na prometnicama. Ovogodišnja akcija bit će provedena 25. godinu zaredom diljem Hrvatske.
 
O provedbi akcije i svim aktivnostima na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske govorio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić.

Pritom je naglasio kako će se u sklopu navedene akcije tijekom mjeseca rujna, posebice prvi tjedan nove školske godine, provoditi pojačani nadzor prometa na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, osobito u vrijeme početka i završetka nastave, a po potrebi će policijski službenici i pratiti djecu preko prometnica te upravljati prometom.  Na području Primorsko-goranske županije u osnovnu školu će krenuti 2282 učenika prvih razreda.
 
Dodao je i statističke pokazatelje iz kojih je vidljivo da u proteklih godinu dana, srećom, ni jedno dijete nije smrtno stradalo, kao ni prethodne školske godine, dok ih je 20 bilo ozlijeđeno u prometnim nesrećama. Od toga je 3 djece teže ozlijeđeno, a 17-ero lakše. Inače, u proteklih godinu dana na području PU primorsko-goranske smrtno je stradalo 14 osoba, nažalost, 3 više nego u istom razdoblju prošle godine, 114 osoba je zadobilo teške ozljede, a 471 osoba lakše tjelesne povrede.
 
Skeledžić je istaknuo da će se tijekom akcije provoditi i preventivne aktivnosti gdje će policijski službenici prometne policije tijekom rujna u svim osnovnim školama  održati predavanja za sve polaznike prvih razreda na temu sigurnog sudjelovanja u prometu. Nakon predavanja prvašićima će se pokloniti reflektirajući prsluci za koje su sredstva osigurana iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Također, policijski službenici će i na roditeljskim sastancima dodatno upozoriti roditelje učenika prvih razreda na važnost pravilnog smještaja djece u vozilu, o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu i potrebi maksimalnog poštivanje zakonskih propisa.
Pored toga,  policijski službenici će na cijelom području nadležnosti ove Policijske uprave pojačano nadzirati sve vozače u prometu i kontrolirati sve prekršaje ,a posebice one najteže (brzina, alkohol, sigurnosni pojas, mobitel). Nadzirat će i vozače autobusa namijenjene prijevozu djece do škole, kao i  brzinu kretanja svih vozila u prometu, posebice u zonama škola. Uz policijski službenike, u zonama škola promet će nadzirati i pripadnici školskih prometnih jedinica te djelatnici nadležnih prometnih redarstava. Stoga se voditelj Skeledžić u ime Policijske uprave primorsko-goranske zahvalio Gradu Rijeci i PGŽ-i  na podržavanju ove akcije i potpori.
 
Posebno je apelirao na sve  vozače i ostale sudionike u prometu da pojačano obrate pozornost na djecu ne samo u blizini škola, već i na svim drugim mjestima gdje se djeca kreću.
 
Na kraju izlaganja najavio je i održavanje projekta Edward „Europski dan bez poginulih u prometu“ što se u organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL) obilježava u Europi četvrtu godinu za redom. Tijekom mjeseca rujna provodi se niz aktivnosti u prometu sve do završnog dana projekta, 26. rujna 2019. kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu.
Tom prigodom Skeledžić je pozvao sve građane da se uključe u ovaj projekt potpisivanjem prisege i slanjem fotografija sa znakom projekta, a putem poveznica koje mogu pronaći na službenim web stranicama Projekta.
 

Stranica