S početkom nove školske godine policija započela s akcijom ''Poštujte naše znakove''

  • Slika 2023/PNZ%201.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Akcija je započela još davne 1995. godine, a usmjerena je na zaštitu djece i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu

FOTO: PU primorsko - goranska

U sklopu tradicionalne akcije ''Poštujte naše znakove'' danas je održana konferencija za medije ispred  Osnovne škole Centar u Rijeci.
 
Akcija je započela još davne 1995. godine, a usmjerena je na zaštitu djece i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.
 
O njenom značaju su danas govorili policijski službenik Službe prometne policije, Jure Jurković i ravnateljica škole Tina Bošković – Sertić.
 
Jurković se osvrnuo na ukupan broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali osnovnoškolci, odnosno djeca od 7 do 14 godina od početka rujna do sredine lipnja (vrijeme školske godine) te je vidljivo da je tijekom 2022./2023. školske godine povećan broj prometnih nesreća za 25%, ali je i povećan broj prometnih nesreća u kojima su povrijeđene osobe. Na sreću, tijekom obje školske godine nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su smrtno stradali osnovnoškolci.
 
Tijekom rujna policijski službenici će u sklopu akcije ''Poštujte naše znakove'' u blizini osnovnih škola poduzimati radnje kako bi se djeci osigurao siguran dolazak u školu i povratak kući pa će tako obavljati nadzor nad odvijanjem prometa te omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika na obilježenom pješačkom prijelazu.
 
Jurković je također upoznao djecu s osnovnim prometnim pravilima i ponašanjem u prometu. Naučili su kako oprezno i pravilno prijeći cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza  te kako se pravilno voziti u automobilu, odnosno dok ne budi visoki 150 cm moraju sjediti na zadnjem sjedalu i biti vezani.
 
Djeci su podijeljeni prigodni darovi, odnosno magneti i edukativne bojanke.
 
Ravnateljica Osnovne škole Centar, Tina Bošković – Sertić istaknula je dobru suradnju između prometne policije i osnovnih škola. Navela je da se suradnja policije i škole ogleda se i u edukacijama koje će se provoditi u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu.

Više o samoj akciji možete saznati ovdje
 
 

Stranica