​S koncentracijom alkohola od 2,88 promila izazvao prometnu nesreću

Slika /A%20Nove%20Fotke/prometna09.jpg

Osim 269 prekršaja, za vikend je u prometu evidentirano i 55 prometnih nesreća u kojima je devet osoba teško, a osam ih je lakše ozlijeđeno

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je provela pojačan nadzor u prometu i pri tome zabilježila sveukupno 296 prometnih prekršaja.
 
Najviše je prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa-24, slijedi 14 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, zatim 13 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.
 
Osim navedenih, zabilježena su i pet prekršaja prekoračenja brzine, tri prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja, dva prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje i 229 ostalih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 69 km/h zabilježena je u subotu, 27. srpnja u 20.15 sati na DC 203 ,u mjestu Marija Trošt, gdje se osobno vozilo, slovenskih registracijskih oznaka, kretalo navedenom brzinom u smjeru Delnica iako je na tom dijelu ograničenje brzine 50 km/h.  Vozilom je upravljao 42-godišnji slovenski državljanin te je sankcioniran u skladu s važećim zakonskim propisima.
 
Najveća koncentracija alkohola od  2,88 promila izmjerena je  27. srpnja na otoku Rabu, 33-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.
Upravljajući osobnim vozilom, riječkih registracijskih oznaka, pod utjecajem alkohola, oko 20.30 sati u mjestu Kampor izazvao je prometnu nesreću dok je nepropisno pretjecao osobno vozilo preko pune linije na kolniku pa je u jednom trenutku i udario u to vozilo kojim je upravljao 51-godišnji nizozemski državljanin.
 
Spomenuti vozač je zbog izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola priveden u policijsku postaju te je protiv njega nakon završetka postupanja podnijet optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu kojim se predlaže da mu se izreče novčana kazna u iznosu od najmanje 1640 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na rok od šest mjeseci.
 

U nadzoru je alkotestirano 160 vozača i kod njih 13 je utvrđen alkohol u organizmu. Devet vozača je bilo s koncentracijom između 0,50-1,0 promil alkohola, po jedan od 1,1-1,5 i više od 1,5, dok su dvojici vozača izmjerene koncentracije do 0,50 g/kg.
 
 
Inače, tijekom vikenda dogodilo se 55 prometnih nesreća u kojima je devet osoba teško, a osam je lakše ozlijeđeno.
 
Od teško ozlijeđenih osoba izdvajamo 76-godišnju hrvatsku državljanku koja je u nesreći u petak, 26. srpnja oko 8,05 sati u Rijeci, ozlijeđena dok je na obilježenom pješačkom prijelazu na Zametu prelazila kolnik na Lozičinoj cesti kada je na nju naletjelo osobno vozilo kojim je upravljala 73-godišnja hrvatska državljanka.
 
Dan kasnije, 27. srpnja oko 10.30 sati u nesreći na DC 203 između Delnica i Broda na Kupi teško je ozlijeđen 72-godišnji austrijski motociklist. On je u oštrom zavoju izgubio nadzor nad vozilom i udario u ivičnjak kolnika te se s motociklom zarotirao pa potom pao izvan kolnika na kameno zemljanu površinu uz cestu.
 
 
Policija i nadalje poziva vozače i ostale sudionike u prometu na odgovorno ponašanje, uz dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i propisa.
 

Priopćenja