Rijeka: U ICP-u obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /Prevencija/2019/PREVENCIJA-MDNN%C5%BD-25.11..jpg
  • Slika

Okrugli stolovi organizirani su u partnerstvu Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka U.Z.O.R.

FOTO: PU primorsko-goranska
 
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održane su preventivne aktivnosti koje su organizirali policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske.
 
Tako su u petak, 22. studenoga te na dan obilježavanja u ponedjeljak, 25. studenoga održana dva Okrugla stola za stručne  suradnike osnovnih i srednjih škola  Primorsko-goranske županije.
 
Okrugli stolovi organizirani su u partnerstvu Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i Udruge za zaštitu obitelji – Rijeka U.Z.O.R., a  u njima je na temu prevencije nasilja u mladenačkim vezama sudjelovalo deset stručnih suradnika osnovnih škola i osam stručnih suradnika srednjih škola i učeničkih domova.
Sudionici su angažirano diskutirali o preventivnim aktivnostima na navedenu temu koje se trenutačno provode u školama, kao i o potrebama za novim i aktualnijim aktivnostima. Naime, preventivni programi osmišljeni su prije 15-ak godina i budući da se istovjetno provode već duže vrijeme, nisu usklađeni sa sadašnjim potrebama, a posebno nedostaje aktivnosti vezanih za prevenciju nasilja na društvenim mrežama.
 
Tijekom rasprave naglašeno je da se preventivne aktivnosti za učenike treba usmjeriti na pozitivne vrijednosti partnerskog odnosa, poučavajući ih načinima učinkovitih ponašanja i komunikacije te nenasilnom rješavanju konflikata. Uz to je zaključeno kako  nedostaje i preventivnih aktivnosti za ciljane skupine odraslih (roditelji, učitelji i stručni suradnici) s ciljem jačanja njihovih kapaciteta u radu s mladima. 
 
Statistički podaci ukazuju na veliku tamnu brojku svih oblika nasilja u mladenačkim vezama koje se ne prijavljuje, pa je edukacija kako  mladeži, tako i odraslih osoba ključna za povećanje spremnosti na traženje pomoći i netoleriranje nasilja. Obzirom da se ponašanje i način rješavanja sukoba u mladenačkim vezama koristi kao obrazac ponašanja i u bliskim odnosima u odrasloj dobi, senzibilizacija na ovu vrstu nasilja dobra je prevencija i za nasilje u obitelji.
 
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Obilježavanjem ovoga dana želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.
 

Stranica