Rijeka: Predstavljena modernizirana kampanja "Manje oružja-manje tragedija"

  • Slika /Prevencija/MOMT-PRES-GLAVNA.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vjerujemo da će se moderniziranom kampanjom te angažiranjem medija sigurno povećati broj građana koji će se odlučiti na dragovoljnu predaju oružja i drugih eksplozivnih sredstava

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena modernizirana kampanja „Manje oružja-manje tragedija“.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske-voditelj Protueksplozijskog odjela Kruno Kaurić i policijski službenik Dario Tonković iz Odjela prevencije. Uz informacije  o dosadašnjoj provedbi akcije „Manje oružja – manje tragedija“, koja traje od 2007. godine u suradnji MUP-a  s Programom UN za razvoj u RH (UNDP) u  cilju senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na legalizaciju i dragovoljnu predaju oružja, a kojom je građanima omogućeno da policiji dragovoljno predaju sve vrste oružja i eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih i kaznenih sankcija, izneseni su i statistički podaci o provedbi Akcije u 2020. godini za područje Primorsko-goranske županije.

Tako su građani tijekom prošle godine u okviru akcije „Manje oružja - manje tragedija“ dragovoljno predali 12 komada automatskog oružja kategorije A, 156 komada rasprskavajućeg oružja kategorije A, zatim 22 komada oružja kategorije B, te 8 komada oružja kategorije C i D. Također je dragovoljno predano 5059 komada streljiva i 2,5 kilograma eksploziva.

O moderniziranoj kampanji govorio je Dario Tonković, te je naglasio da je ista sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost, u sklopu projekta pod nazivom Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti  sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koje mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma.
Dodao je kako se vizualno moderniziranom kampanjom nastoji potaknuti  širu javnost, odnosno što veći broj građana, na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnim sredstvima.
U Republici Hrvatskoj posjedovanje oružja, streljiva, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava regulirano je Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja ne podliježe sankcijama, te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksplozivna sredstva da pozivom policiji na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja. Tonković je na kraju izlaganja pozvao građane Primorsko goranske županije, da predajom ilegalnog oružja učine svoj dom sigurnijim i izbjegnu opasnost od tragičnih događaja, koji često završavaju teškim ozljedama, ali i smrtnim ishodom.

O vrstama oružja te opasnostima koje mogu izazvati nestručno rukovanje oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima govorio je voditelj Kruno Kaurić.
Pod definicijom oružja spada svaka naprava izrađena ili prilagođena da pod pritiskom zraka, barutnih i drugih plinova ili drugog potisnog sredstva može izbaciti zrno, kuglu, sačmu ili neki drugi projektil, odnosno raspršiti plin ili tekućinu te druge naprave koje su namijenjene za samoobranu, lov ili šport.

Sukladno spomenutom Zakonu oružje je podijeljeno u četiri kategorije A, B, C i D. Oružje može biti vatreno, plinsko, zračno, hladno, a najopasnije je svakako ono vatreno, poput pištolja, revolvera i pušaka, kao i improviziranog vatrenog oružja.
U izlaganju je Kaurić naglasio kako građani koji svojom strukom nisu u vezi s oružjem ne bi trebali posjedovati bilo koju vrstu oružja, a osobito ne onog ilegalnog, koje je vjerojatno još iz vremena Domovinskog rata. Preporučio je građanima da to oružje uklone iz svojih domova te da ga ne donose osobno u policijske postaje već neka nazovu policiju na broj telefona 192, mogu i anonimno, nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći i u civilnom vozilu doći na mjesto pronalaska ili dobrovoljne predaje i na siguran način ta opasna sredstva preuzeti. Podsjetio je da takvo oružje ili neko eksplozivno sredstvo poput bombe ili streljiva mogu u domaćinstvima pronaći nestručne osobe, najčešće djeca, koja ne znaju njime rukovati te će se njime igrati i tako izazvati eksploziju te se teško ozljediti pa čak i smrtno stradati.

Stoga je i preporuka za djecu ukoliko naiđu na nepoznat predmet, da ga ne diraju, već se obrate roditeljima ili bliskoj odrasloj osobi koja će izvijestiti policiju. Također je istaknuo kako na području Primorsko-goranske županije još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz II svjetskog rata koje policija po nalasku uspješno uklanja i uništava. Pozvao je građane da prilikom nalaska bilo kakvog nepoznatog eksplozivnog sredstva ga ne diraju već odmah pozovu policiju. Posebno je apelirao na građane koji imaju dvojbe kako zbrinuti nelegalno oružje i eksplozivna sredstvima da se pridruže ovoj Akciji i dragovoljno bez ikakvih sankcija predaju ga policiji.

Oružju je mjesto isključivo u policiji ili vojsci gdje ga koriste stručne i ovlaštene osobe, a nije za pohranjivanje u stanovima ili odbačenom u prirodi, čime se izravno ugrožava sigurnost građana. Vjerujemo da će se ovom moderniziranom kampanjom te angažiranjem medija sigurno povećati broj građana koji će se odlučiti na dragovoljnu predaju oružja i drugih eksplozivnih sredstava, zaključio je voditelj Kaurić.
 

Stranica