Rijeka: Policija sudjelovala na konferenciji o nasilju u obitelji

Slika vijesti/2018/Zunic.jpg

Voditeljica Žunić naglasila je potrebu prijavljivanja svih oblika nasilja, pa tako i nasilja nad starijim osobama kako bi policija mogla pravodobno postupiti

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Na danas održanoj završnoj konferenciji na kojoj su prezentirani rezultati projekta „Lady“ – istraživanje nasilja nad starijim ženama, sudjelovala je Marijana Žunić, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Policijske uprave primorsko-goranske. Konferencija je održana na Filozofskom fakultetu u Rijeci u organizaciji Udruga Vida u suradnji s Centrom za ženske studije ovog Fakulteta.  Otvorila ju je predstavnica nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sudjelovali su stručnjaci i znanstvenici koji se bave ovom problematikom te se u svom profesionalnom radu i radu svojih institucija i udruga susreću s nasiljem nad starijim osobama.
Kao jedna od stručnjakinja koje se u svom profesionalnom radu bave i ovom problematikom, u sklopu II. sesije Nasilje nad ženama treće životne dobi – uloga institucija,  voditeljica Žunić je govorila na temu „Nasilje u obitelji – postupanje policije“. U izlaganju je prikazala postupanje policijskih službenika u slučajevima nasilničkog ponašanja u obitelji te iznijela statističke podatke prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji u deset mjeseci ove godine za područje Policijske uprava primorsko goranske.  Od ukupno 581 oštećene osobe u navedenom razdoblju, 53 su osobe starije životne dobi (starije od 65 godina), na čiju štetu je počinjen prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Voditeljica Žunić naglasila je potrebu prijavljivanja svih oblika nasilja, pa tako i nasilja nad starijim osobama kako bi policija mogla pravodobno postupiti i poduzeti sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja daljnjeg činjenja kažnjivih radnji.
Sudjelovanje predstavnika policije na današnjoj završnoj konferenciji  pokazuje spremnost, uključenost i uvezanost policije sa svim društvenim čimbenicima radi što bolje sigurnosti svih svojih građana, a samim time i osoba starije životne dobi koji spadaju u ranjivu skupinu i izloženi su negativnim utjecajima okoline u kojoj žive.
Inače,  nasilje nad starijim osobama jedan je od složenijih izazova suvremenog društva te kompleksan javnozdravstveni problem. Ono može biti fizičko, psihičko, seksualno, materijalno i drugo, a starije osobe mogu ga doživjeti od članova uže ili šire obitelji, skrbnika, djelatnika stručnih službi i institucija te drugih osoba. Prevencija ovog oblika nasilja važna je kako bi se starijim osobama osigurala dostojna starost, materijalna sigurnost i bolja kvaliteta života, radi  čega je nužna suradnja cjelokupnog društva i svih koji tome mogu doprinijeti.


Stranica