Rijeka: Obilježen Dan ružičastih majica

  • Slika /Prevencija/2020/DRM-1-GLAVNA-.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Odjel prevencije u suradnji s drugim ustanovama organizirao je radionicu za prevenciju vršnjačkog nasilja koje se događa među učenicima

FOTO: PU primorsko-goranska
 
U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica, danas je Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke organizirao radionicu pod nazivom “Izražavanje vlastitih osjećaja”.
 
Cilj radionice je bio osvijestiti kod učenika vlastite osjećaje i njihovo artikuliranje kojima se može spriječiti svaki oblik nasilja pa tako i onog vršnjačkog koje se događa među učenicima. Ovu radionicu za učenike VII b razreda Osnovne škole „Brajda“ iz Rijeke, vodile su ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka, Tamara Žakula, psihologinja Osnovne škole „Brajda“, Linda Kolić Sobol i policijska službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Ingrid Mavrić.
 
Tijekom radionice predavači su učenicima predstavili uz teoretski dio i statističke podatke o nasilju, te ih u skupnom načinu rada upoznali i s tehnikama kontrole izražavanja osjećaja koji su u podlozi nasilja (strah, ljutnja). Učenici su tako mogli saznati razlike u ponašanju kod djevojaka i mladića kao rezultat utjecaja odgoja, zatim mogućnosti kontrole aktivnosti pri doživljavanju osjećaja, nenasilne oblike izražavanja osjećaja koji nikome ne štete, te kolika je odgovornost svake osobe za činjenje pri izražavanju osjećaja.
 
U interaktivnom dijelu radionice svaka skupina učenika angažirano je iznosila zaključke svoje rasprave, a komentari su upućivali na vrlo zrelo razmišljanje učenika o tome kako je osjećaje važno izražavati jer njihovo učestalo potiskivanje može dovesti do frustracija i bolesti. Zaključili su pritom i da je za održavanje dobrih odnosa s okolinom neophodno koristiti konstruktivne oblike njihovog izražavanja. Predavači su kroz razgovor učenicima posebno naglasili činjenicu da iako nismo odgovorni za to što doživljavamo određene osjećaje, odgovorni smo za ono što radimo s onim što osjećamo.
Upravo osvještavanje razlike između osjećaja i djelovanja presudno je da bi se pronašli nenasilni oblici izražavanja osjećaja, koji pomažu mladima postati odgovornim pojedincima te uspostaviti bolje odnose sa svijetom oko sebe.
 
Na kraju radionice učenici su upoznati i s institucijama koje pomažu u suzbijanju nasilja, te su upućeni ukoliko svjedoče bilo kojem obliku vršnjačkoga nasilja, da ga odmah prijave roditeljima i nastavnicima ili stručnim suradnicima, a za isto se uvijek mogu obratiti i policiji, Centru za socijalnu skrb, pravobraniteljici za djecu te raznim udrugama i organizacijama koje se bave upravo suzbijanjem različitih oblika nasilja. 
 
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se zadnje srijede u veljači u znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi Nova Scotia u Kanadi.
Naime, toga dana učenik je u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke te je zbog toga bio žrtva vršnjačkoga nasilja. Od tada se u cijeloj zemlji organiziraju razne aktivnosti, kako u školama tako i na radnim mjestima, a ružičaste majice se nose kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.
U Hrvatskoj je ovaj Dan prvi put obilježen 26. veljače 2014. godine uz sudjelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova te uz podršku Vlade Republike Hrvatske, a Sabor je 17. veljače 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
 
 

Stranica