Rezultati pojačanog nadzora nepropisnog parkiranja na mjestima za invalide

Slika /PROMET/2015/PROMET-INV-ISKAZNICA.JPG

Najveći broj prekršaja tijekom akcije zabilježen je kod vozača koji su koristili parkirno mjesto rezervirano za invalide protivno propisima 

FOTO: Ilustracija
 
Jučer je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske provedena je preventivno-represivna akcija kojom su se nadzirala parkirna mjesta označena za osobe s invaliditetom te uporaba znaka pristupačnosti.
 
Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 115  prekršaja. Najveći broj prekršaja, njih 40, zabilježen je kod vozača koji su koristili parkirno mjesto rezervirano za invalide protivno propisima, odnosno, niti su ti vozači invalidi, a ni u vozilu se nisu nalazile invalidne osobe. Što se tiče zlouporaba znaka pristupačnosti, evidentirano je sedam prekršaja vozača.
 
Kod ostalih prekršaja parkiranja, policijski službenici su zatekli osam vozila koja su parkirana na autobusnim stajalištima. Pet vozila je bilo parkirano na pješačkim prijelazima i pet na nogostupima koja su time onemogućavala prolaz invalidnih osoba s kolicima, kao i pješaka. Jedan prekršaj je i evidentiran kod vozača koji je svoje vozilo parkirao na način da je stvorio tzv. „duplu kolonu“, tj. zatvorio je izlaz propisno parkiranim vozilima. Svi spomenuti počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Ova akcija provedena je u okviru aktivnosti TISPOL-a, mreže prometnih policija država Europe, a Policijska uprava primorsko-goranska provodi je već desetak godina s ciljem podizanja svijesti javnosti o poštivanju invalidnih osoba i njihovih prava. To je posebice usmjereno na vozače i njihov odnos prema invalidnim sugrađanima i pripadajućim njihovim parkirnim mjestima.  
 

Stranica