Rezultati pojačanih aktivnosti policije u prometu za mjesec kolovoz

Slika /motociklist.jpg

Kroz preventivno-represivne akcije u kolovozu je osobita pozornost bila usmjerena na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici su u mjesecu kolovozu na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Kroz preventivno-represivne akcije osobita pozornost je bila usmjerena na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.
U tom razdoblju je upozoreno 16 vozača mopeda i motocikala zbog nekih od utvrđenih blažih prekršaja ( neispravno korištenje zaštitne kacige, ne davanje pokazivača smjera i sl.), a evidentirano je ostalih 226 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od tog broja, 89 prekršaja odnosi se na vozače mopeda, a 137 na motocikliste. Najviše prekršaja, njih 103 je zbog nenošenja zaštitne kacige,  koja su utvrđena kod 59 mopedista i 44 motociklista. Uz to su bila i 46 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih je samo jedan počinio mopedist, zatim  23 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja gdje su zatečena tri mopedista i 20 vozača motocikala. Također je evidentirano i 15 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i to kod šest vozača mopeda i devet motociklista.
Vozači mopeda i motocikla zatečeni u prekršaju su sankcionirani prema važećim propisima. Onim vozačima mopeda i motocikla kod kojih nije utvrđen niti jedan prometni prekršaj uručen je prigodni poklon.
 
U prometu su u kolovozu evidentirane i prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla i to 49 prometnih nesreća. U njima je ,nažalost, smrtno stradao jedan motociklist. Teško je ozlijeđeno njih 15,  devet motociklista i šest mopedista, a lakše ozlijeđeno 16 motociklista i devet mopedista. U preventivnim aktivnostima vozače mopeda i motocikala se uz izravnu komunikaciju savjetovalo i u medijskim istupima pa se ovim putem i zahvaljujemo medijima na izvrsnoj suradnji i kooperativnosti u praćenju prevencije i općenito stanja u prometu.
 
U nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji utvrđeno 392 prekršaja
 
U kolovozu je uz navedene aktivnosti u Primorsko-goranskoj županiji provedena i preventivno-represivna akcija prometne policije usmjerena na korištenje sigurnosnog pojasa.Tijekom akcije je pregledana 2511 osoba i evidentirana su ukupno 392 prekršaja vozača i putnika koji u vožnji nisu koristili obvezni sigurnosni pojas. Od tog broja, 323 su vozači osobnih vozila, kao i 28 putnika u tim vozilima, dok je 34 vozača teretnih vozila i u njima dva putnika  zatečeno u vožnji bez sigurnosnog pojasa.
Osim njih, na stražnjim sjedalima u osobnim vozilima zatečena su četiri putnika-odrasle osobe i jedno dijete koji nisu bili propisno vezani sigurnosnim pojasom.
 
Tijekom mjesečne akcije kontrolirano je 2032 vozača i to 1687 vozača osobnih vozila, 254 vozača teretnih vozila, 14 vozača autobusa te 77 vozača ostalih vozila. Od ukupnog broja, kontroliran je i 301 putnik u osobnim vozilima, 23 u teretnim, 21 u autobusima, odnosno ukupno 345 putnika.
S ciljem smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih osoba te većeg stupnja sigurnosti u prometu, policija će stoga i u idućim mjesecima provoditi ciljane preventivno-represivne aktivnosti.
Pozivamo i nadalje sve vozače i putnike na odgovorno ponašanje te obvezno korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji vozilima koja u sjedalima imaju tvornički ugrađen sigurnosni pojas.
 

Stranica