Rezultati nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika 2021/NOVO-POJAS-nekori%C5%A1tenje%20pojasa.jpg

Zabilježena su 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 14 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji

FOTO: Ilustracija

​U srijedu, 15. studenoga od 9 do 13 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala u prometu korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela.

Provedbom pojačanih mjera sveukupno je kontrolirano 201 vozilo i to 162 osobna vozila, 34 teretna,  27 vozača teretnih vozila, 15 vozača mopeda, po jedan autobus i moped te tri ostala vozila. Zabilježeno je počinjenje 140 prekršaja, od kojih su 64 nekorištenje sigurnosnog pojasa i 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Osim sigurnosnog pojasa i mobitela, policijski službenici su također nadzirali i ostale prekršaje u prometu i te evidentirali 62 prekršaja i to: je 11 nepropisnih brzina kretanja, četiri vozača zatečena su u upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola, devet vozača upravljalo je vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole vozila ili neregistriranim vozilom, jedan vozač zatečen je u upravljanju vozilom u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom, a jedan vozač upravljao je vozilom uz prisustvo opojnih droga, dva vozača za vrijeme vožnje nisu imali upaljena svjetla na vozilu i drugo). Ukupno je iz prometa u daljnjem upravljanju isključeno osam vozila te je izrečeno pet zaštitnih mjera oduzimanja vozačke dozvole do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Podsjećamo, policija poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. „pasivna sigurnost“.  Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i  uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.
 
Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
Pozivamo vozače i druge sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa te svojim odgovornim ponašanjem preventivno utječu na ukupnu sigurnost prometa na cestama.
 

Stranica